Dan inovacija privukao stotine posjetitelja koji su željeli isprobati tehnologiju koja se razvija u Hrvatskoj

STEMI i Infobip najavili su nastavak projekta do 2025., a početkom rujna planiraju kampanju grupnog financiranja za širenje projekta koja će omogućiti drugim organizacijama i pojedincima da se uključe kao predvodnici promjena.

Martina Čizmić | 04.07.2022. / 08:21

Dan inovacija Škole budućnosti (Foto: Stemi)

Završna konferencija Škole budućnosti, pod imenom Dan inovacija, okupio je na jednome mjestu više stotina znatiželjnih posjetitelja, predstavnika tehnološke zajednice i škola.

Održana u inovacijskom centru Infobipa, kampusu Alpha Centauri, ova je konferencija omogućila učenicima da na interaktivan i zabavan način isprobaju tehnologije i proizvode koje u Hrvatskoj razvijaju velike (i male) tvrtke, fakulteti i startupi kao što su CRTA, FER, Equinox, AVL Hrvatska, Orqa, Electrocoin, Gammachef, Mindsmiths, Miret i drugi. 

Tako su imali prilike vidjeti popularnog robota psa SPOT-a iz tvrtke Boston Dynamics, zatim formulu koju su kreirali studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a okušali su se i u simulaciji vožnje automobila što je omogućila tvrtka AVL Hrvatska. Također, isprobali su i videoigre domaćih gaming kompanija, upoznali su se s vožnjom dronova, ali i ekološkim tenisicama tvrtke Miret.

Dan inovacija Škole budućnosti (Foto: Stemi)

Ovaj događaj danas još jednom potvrđuje da u Hrvatskoj postoje i razvijaju se velike stvari. Naš cilj je upravo i kod djece potaknuti takozvani Think Big Mindset, želimo da djeca sanjare i razvijaju ideje o novim Infobipovima. Želimo im omogućiti da budu kreatori budućnosti sa shvaćanjem da su njihova ambicija i znatiželja jedina prepreka ka uspjehu i ostvarenju pozitivnih promjena u njihovim zajednicama, izjavio je Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi, na otvaranju Dana inovacija.

Tijekom posljednja četiri mjeseca više od dvije tisuće učenika iz više od 70 gradova kroz praktičan rad približilo se svijetu umjetne inteligencije. Finalisti ovogodišnjeg izdanja projekta, odnosno timovi koji su kreirali u sklopu programa najbolje chatbotove predstavili su okupljenima svoje radove pomoću kojih su doprinijeli unapređenju lokalnih zajednica u Hrvatskoj.

Slika nije dostupna Kako unaprijediti lokalne zajednice pomoću umjetne inteligencije? Otkrit će najbolji učenički radovi Škole budućnosti

STEMI i Infobip najavili su nastavak projekta do 2025., a početkom rujna planiraju kampanju grupnog financiranja za širenje projekta koja će omogućiti drugim organizacijama i pojedincima da se uključe kao predvodnici promjena.

Spojili smo danas na jednom mjestu tehnološki sektor sa učenicima i njihovim učiteljima, a to je upravo ono što smo željeli postići ovim projektom u samoj njegovoj ideji. Infobip je investirao lani u STEMI te smo zajedno proširili projekt u Sjedinjene Američke Države gdje već vidimo odlične rezultate i odaziv te vjerujemo da možemo najbolje stvari iz tamošnjeg obrazovnog sustava implementirati za naše učenike ovdje, poručio je Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.

Kako je proizvodnja hrane jedan od globalnih izazova, STEMI je na Danu inovacija predstavio novi STEM program korištenja tehnologije u proizvodnji hrane. Djeca će u svojim učionicama napraviti pametne vrtove, praktično će učiti uzgajati hranu te koristiti tehnologiju za učinkovitiji uzgoj.

Dan inovacija Škole budućnosti (Foto: Stemi)

Divno je bilo vidjeti toliko pozitivne energije, entuzijazma i interesa za tehnologiju i znanost na jednom mjestu. Želimo zahvaliti i svim učiteljima i profesorima što spremno prihvaćaju primjenu novih tehnologija u svom radu i mijenjaju način učenja. Mi, kao A1 Hrvatska ćemo i dalje nastojati ulagati i pomoći im kako bi zajednički gradili društvo znanja, izjavio je Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska.

Projekt Škola budućnosti su uz projektne partnere podržali još tvrtke Microblink, AVL, Croatia osiguranje, Bosch, Školska knjiga, Span, Atos, Microsoft te grad Pula. Zahvaljujući podršci navedenih kompanija, projekt Škola budućnosti implementiran je u gotovo 130 škola diljem Hrvatske.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti