Danci imaju prilliku dobiti i treću dozu cjepiva, ali pod posebnim uvjetima

Još nije jasno kako to danska vlada točno planira provesti, no zna se da će treća doza biti na raspolaganju nakon što bude završen nacionalni program cijepljenja.

Hina | 26.07.2021. / 14:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U Danskoj će se ljudima koji su primili dva različita cjepiva protiv COVID-19 ponuditi treća doza cjepiva kako bi im se priznao status cijepljene osobe izvan šengenske zone, gdje vrijede različiti propisi.

Dansko ministarstvo zdravstva reklo je za radijsku postaju DR da će se osobama koje su primile različita cjepiva ponuditi treća doza nakon što bude završen nacionalni program cijepljenja.

Razlog tome, prema DR-u, jest taj što nekoliko država izvan EU-a i šengenske zone pri ulasku u zemlju onima koji su cijepljeni različitim cjepivima ne priznaju da su potpuno cijepljeni.

To može prouzročiti probleme na putovanjima za približno 150.000 danskih državljana koji su primili dva različita cjepiva protiv COVID-19.

Danski mediji nedavno su izvijestili o Tajlanđanki koja živi u Danskoj i koja ne može posjetiti roditelje na Tajlandu jer zbog različitih cjepiva ne može ući bez karantene u zemlju.

Ukupno 151.335 građana, uglavnom zdravstvenih i zdravstvenih djelatnika, u početku je dobilo AstraZenecino cjepivo, ali je ono zatim uklonjeno iz službenog programa cijepljenja u Danskoj zbog zabrinutosti zbog krvnih ugrušaka.

Zatim su dobili ili BioNTech/Pfizer cjepivo ili Modernino za drugu dozu. Sada bi navodno trebali ponovno dobiti BioNTech/Pfizer ili Modernu.

Praktična provedba još nije jasna, ali o njoj će zdravstvena uprava raspravljati s danskim regijama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti