Danska kreće stopama Australije: Uskoro raspravljaju o zakonu kojim bi natjerali tehnološke divove da medijima plaćaju korištenje informativnog sadržaja

Nekoliko zemalja, među kojima i Švedska, Velika Britanija i Kanada, izrazilo je spremnost primorati "Big Tech" kompanije na plaćanje medijskih sadržaja, kako bi ograničili njihov utjecaj te povećali prava kreatora sadržaja.

Branimir Vorša | 29.03.2021. / 15:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najnovija vijest jest da će i danski parlament raspravljati o prijedlogu zakona kojim bi se tehnološke gigante poput Googlea i Facebooka natjeralo da plaćaju danskim medijima korištenje njihovog sadržaja.

Taj prijedlog zakona dao bi autorima čija su prava, poput medijskih kuća i glazbenika, nova prava za objavljivanje pomoću kojih bi mogli odlučiti tko smije ili ne smije koristiti njihov sadržaj. Drugim riječima, tehnološkim divovima bilo bi potrebno odobrenje istih autora sadržaja na korištenje njihovog sadržaja online.

To se odnosi, naravno i na YouTube, koji je dio Googlea.

Mediji igraju središnju ulogu u našoj demokraciji i osiguravaju da se javna debata održava na osnovi informiranosti. Ako želimo da se mediji i dalje bave novinarstvom, onda bi oni naravno trebali biti plaćeni za to, ističe danska ministrica kulture Joy Morgensen.

Morgensen je u intervjuu za list Berlingske naglasila da su Google i Facebook stekli iznimno veliku moć koju treba ograničiti.

Nacrt zakona podržao je i Dansk Medier, organizacija koja štiti interese danskih medijskih kompanija i tvrtki.

Ako zakon potvrdi parlamentarna većina u danskom parlamentu, on će stupiti na snagu 7. lipnja.

Sličan zakon nedavno je donio i australski parlament, što je rezultiralo privremenim blokiranjem svih informativnih stranica u Australiji od strane Facebooka.

Facebook Ipak se dogovorili: Australci promijenili sporni zakon, Facebook ponovno dopustio medijski sadržaj

Sličan interes za donošenjem zakona kojim bi se na novi način regulirala prava medija i autora sadržaja razmatraju i Švedska, Velika Britanija te Kanada.

Izvor: Berlingske

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti