Danska studija otkriva zanimljive brojke o stvarnom broju zaraženih s COVID-19

Na svakih 100 registriranih osoba zaraženih COVID-19 imamo još 100 zaraženih koji nisu zabilježeni u službenoj statistici.

Hina | 03.02.2022. / 16:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Broj odraslih Danaca zaraženih COVID-19 mogao bi biti dvostruko veći od službene statistike, poručili su znanstvenici u četvrtak nakon što su objavljeni podaci koji sugeriraju da se trećina odraslog stanovništva zarazila u posljednja tri mjeseca.

Provjeravanjem razine antitijela u krvim uzorcima, danski su znanstvenici došli korak bliže otkrivanju stvarnog broja oboljelih, nakon što se u zemlji pojavila zaraznija omikron varijanta. Istraživanje je proveo Statens Serum Institut (SSI), vodeće znanstveno tijelo u području zaraznih bolesti, na temelju 4722 uzorka krvi prikupljenih sredinom siječnja.

Slika nije dostupna Liječnici otkrili zašto je COVID-19 tako posebna bolest: Potiče tijelo da stvara autoantitijela koja mogu izazvati kronične bolesti

Analiza krvi je provedena kako bi se utvrdilo sadrži li tzv., „nukleokapsid“ protein, odnosno antitijela protiv koronavirusa.

Navedena vrsta antitijela stvara se samo u slučajevima kada „pravi“ koronavirus uđe u organizam. Nije ih moguće pronaći u uzorcima krvi kod osoba koje nikada nisu bile zaražene, iako su cijepljenjem razvile antitijela.

Rezultati pokazuju da je udio zaraženih koji nisu bili testirani na COVID-19 negdje između 33 i 50 posto od ukupnog broja zaraženih, rekao je direktor instituta Henrik Ullum.

To znači da na svakih 100 registriranih osoba zaraženih COVID-19 imamo još 100 zaraženih koji nisu zabilježeni u službenoj statistici.

Slika nije dostupna Savršeno oružje za borbu protiv koronavirusa pronađeno u imunitetu morskih pasa, ali...

Službene brojke pokazuju milijun i dvjesto tisuća zaraženih od 1. studenog prošle godine, što je oko jedne petine stanovništva. Ta brojka uključuje djecu i one koji su se ponovno zarazili.

Preliminarni nalazi SSI-ja nisu još u potpunosti pouzdani, no ipak bi mogli pomoći u analiziranju stjecanja kolektivnog imuniteta, a vlastima omogućiti preciznije prognoze o putanji epidemije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti