Savršeno oružje za borbu protiv koronavirusa pronađeno u imunitetu morskih pasa, ali...

Savršena zaštita čovjeka od koronavirusa možda leži u proteinima imunološkog sustava morskih pasa, otkrili su znanstvenici.

Branimir Vorša | 17.12.2021. / 09:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Proteini slični antitijelima pronađeni u imunitetu morskog psa mogu postati prirodni ubojica bolesti COVID-19, koji ne samo da sprječavaju virus koji uzrokuje tu bolest, već i njegove različite varijante, poput najnovije varijante omikron koja se trenutno širi diljem svijeta.

Ti proteini, poznati kao VNAR-ovi, deset su puta manji od ljudskih antitijela, što ih čini dovoljno sitnima da se mogu zavući u sve kuteve i pukotine u koje se ljudska antitijela ne mogu zavući , kaže Aaron LeBeau, profesor patologije sa Sveučilišta Wisconsin-Madison koji je pomogao u izradi studije.

Slika nije dostupna GSK objavio: Prva testiranja pokazuju da je naša terapija antitijelima učinkovita i protiv omikrona

LeBeau i njegov tim otkrili su tri VNAR kandidata, koji su učinkovito zaustavili virus od inficiranja ljudske stanice.

Ipak, znanstvenici su istaknuli kako ti VNAR-ovi neće biti dostupni kao preventivni lijek tijekom pandemije novog koronavirusa, ali se pripremaju za borbu s budućim epidemijama virusa.

Veliki problem ovdje jest broj koronavirusa koji su na putu da se pojave kod čovjeka. Ono što mi radimo jest priprema arsenala VNAR lijekova koji bi se mogli u budućnosti korisititi za buduće epidemije SARS-a. To je svojevrsno osiguranje za budućnost, ističe LeBaeu.

Znanstvenici su testirali VNAR proteine na SARS-CoV-2 virusu te pseudovirusu koji se ne može replicirati u stanicama. To im je omogućilo da suze VNAR kandidate koji bi se mogli koristiti kao lijekovi u budućnosti.

Slika nije dostupna Studija usporedila četiri cjepiva i otkrila koje stvara najviše antitijela

Jedan VNAR protein, koji s enaziva 3B4, čvrsto se veže za utor na šiljastom proteinu novog koronavirusa, koji se nalazi blizu dijela proteina koji se veže za ljudsku stanicu te time sprječava taj proces vezanja virusa za ljudsku stanicu.

Taj je utor vrlo sličan među genetski raznolikim koronavirusima, što omogućuje 3B4 da učinkovito neutralizira i MERS virus, odnosno dalekog rođaka SARS virusa, tvrde znanstvenici u priopćenju za medije.

Sposobnost vezanja za takve očuvane regije širom raznolikih koronavirusa čini 3B4 atraktivnim kandidatom za borbu protiv virusa koji tek trebaju prijeći na čovjeka, dodaje se u navedenom priopćenju.

Obzirom da istu slabost na 3B4 ima i delta varijanta koronavirusa, 3B4 je učinkovit protiv nje, a LeBeau tvrdi da je učinkovit i protiv omikron-varijante, iako je istraživanje završilo prije pojave te najnovije varijante novog koronavirusa.

Slika nije dostupna Neočekivano otkriće kanadskih znanstvenika: Što je osoba starija, to joj je razina antitijela protiv koronavirusa veća

Slika nije dostupna Kinezi razvili superbrz, vrlo jeftin i precizan test na COVID-19 antitijela: Sve se doznaje u manje od pet minuta i po cijeni od šest kuna

Drugi po jačini VNAR iz morskih pasa, 2CO2, čini se da zaključava šiljasti protein u neaktivan oblik, no obzirom da se taj dio virusa mijenja kod određenih varijanti, to znači da potencija 2CO2 s vremenom slabi.

Lijekovi će stoga biti dizajnirani kao koktel višestrukih VNAR-ova kako bi se postigla maksimalna učinkovitost protiv ranolikih i mutirajućih virusa.

LeBeau isto tako proučava sposobnost VNAR-ova morskih pasa u liječenju i dijagnozi različitih oblika raka.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti