GSK objavio: Prva testiranja pokazuju da je naša terapija antitijelima učinkovita i protiv omikrona

Ono o čemu se sad vodi najviše računa je, koliko su postojeća cjepiva i lijekovi učinkoviti protiv omikron-varijante, s obzirom na brojne mutacije na šiljastom proteinu.

Martina Čizmić | 02.12.2021. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Čim su znanstvenici potvrdili otkriće nove varijante koronavirusa, farmaceutske tvrtke diljem svijeta krenule su u utrku - koja će prije izbaciti cjepivo koje štiti i od najnovije varijante.

Slika nije dostupna Spremni i za tu opciju: EU bi mogao odobriti cjepivo protiv omikrona u tri do četiri mjeseca

Iz GlaxoSmithKlinea su objavili kako izgleda je je njihov tretman antitijelima, koji su razvili s Vir Biotechnologi, a koji se koristi u liječenju bolesti COVID-19, učinkovit i u slučaju omikron-varijante.

Sotrovimab je namjerno osmišljen s mutiranim virusom na umu. Ciljajući veoma konzervativnu regiju šiljastog proteina, koja ima manje šanse za mutaciju, nadamo se da ćemo imati učinkovito sredstvo za borbu protiv trenutnih i budućih varijanti, koje su, prema svemu sudeći, neizbježne, istaknuo je dr.George Scangos, CEO Vir Biotechnology.

Ističu kako su laboratorijski testovi na mutacijama koje su pronađene u omikron-varijanti, pokazali da je njihov tretman učinkovit. Dodali su kako je sljedeći korak obaviti in-vitro testove kojima bi mogli potvrditi odgovor antitijela na sve moguće kombinacije omikronovih mutacija.

Podsjetimo, znanstvenici i liječnici za sad ističu kako omikron-varijanta izaziva blaže simptome bolesti kod zaraženih, ali će se tek kroz nekoliko tjedana znati koliko je ova varijanta zarazna i kakve posljedice može izazvati.

Slika nije dostupna Britanski znanstvenici upozoravaju: Omikron bi mogao pokrenuti val infekcija, veći od bilo kojeg do sad

Ono o čemu se sad vodi najviše računa je, koliko su postojeća cjepiva i lijekovi učinkoviti protiv omikron-varijante, s obzirom na brojne mutacije na šiljastom proteinu.

Terapije koje se baziraju na antitijelima samo su jedan od alata koji su trenutno na raspolaganju u borbi protiv COVID-19. Posebno su važni za sve one koji imaju problema sa svojim imunološkim sustavom te cjepiva u njihovom slučaju nisu dovoljno učinkovita.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti