Snalažljive narkobande: Dark webom i poštom šalju drogu diljem svijeta

U Nizozemskoj je zabilježen nevjerojatan porast u broju zaplijenjenog ecstasyja u pošti – od 2016. došlo je do utrostručenja. Za sve je odgovoran – dark web.

Ines Mihić | 25.04.2019. / 14:51

Ecstasy, ilustracija (Foto: AFP) (Foto: afp)

Većina ecstasyja koji se uzima u Europi i SAD-u proizvodi se u laboratorijima u Nizozemskoj, a popularizacija dark weba iznimno je utjecala na povećanje ilegalnih droga koje se poštom šalju iz Nizozemske u svijet. 

Nizozemska carina upozorila je na neočekivan porast broja zapljena droga koje se šalju u pismima ili paketima putem državne pošte.

Količina ecstasyja i amfetamina pronađena u pošti više se nego utrostručila - sa 137 zaplijenjenih kilograma u 2016. do 460 kilograma u 2018. Carina je upozorila i kako je ovo tek djelić prometa drogama, piše The Guardian.

Svjedočimo porastu svih tipova sintetičkih droga, no u najvećem su porastu amfetamini i ecstasy, rekla je Kim Kuipers iz nizozemske Carine. 

"Narkodržava"

Kriminalne organizacije u Nizozemskoj glavni su proizvođači i izvoznici sintetičkih droga, koje se diljem svijeta šalju u brodskim kontejnerima ili putem kamiona, a sve više jača i prodaja droga poštom. SAD, Australija i Novi Zeland glavni su uvoznici tih novih sintetičkih droga. 

Dark web, dio interneta koji je skriven od normalnih tražilica, meta je stalnih istraga i policijskih akcija. Samo su prošle godine snage zakona u Europi i SAD-u uhitile 61 osobu i zaplijenile oko 300 kilograma droga, 51 vatreno oružje i 6,2 milijuna eura s određenih stranica dark weba

Teško je reći koliki je zapravo ovaj problem. Oni koji se bave ovim poslom rade to u tajnosti, a ne provjerava se baš sva pošta. To bi bilo nemoguće s obzirom na količinu pošte koja se šalje svakog dana, poručili su iz nizozemske Carine. 

Većina sintetičkih droga koje se konzumira u Europi potekla je iz laboratorija na jugu Nizozemske, koje vode marokanske bande. Čak polovica ukupne količine kokaina koji se konzumira u Europi na kontinent uđe preko nizozemske luke Rotterdam.

Još prošle godine nizozemska je policija upozorila na to da se Nizozemska pretvara u svojevrsnu "narkodržavu" u kojoj zakonodavci nisu u stanju pod kontrolu staviti nekontrolirani rast organiziranog kriminala i crne ekonomije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti