DARPA razvila filter za krv koji je dosad spasio živote gotovo 300 kritično bolesnih COVID-19 pacijenata

Eksperimentalno liječenje omogućilo je pacijentici oboljeloj od teškog oblika bolesti COVID-19, zbog koje joj je prijetilo otkazivanje unutarnjih organa i na koju se referiralo kao na "pacijenta 16", potpun oporavak.

Branimir Vorša | 12.04.2021. / 13:42

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U sklopu studije koju je provela američka agencija za napredna vojna istraživanja DARPA i u kojoj je korišten poseban filter priključen na aparat za dijalizu, supruga jednog američkog vojnika uspješno je izliječena od teškog oblika bolesti COVID-19. Navedeni filter pomogao je pročistiti njezinu krv od novog koronavirusa te joj tako omogućiti da se u potpunosti oporavi.

U razgovoru za emisiju "60 minutes" američke televizije CBS, umirovljeni pukovnik Matt Hepburn, koji je kao liječnik godinama radio za DARPA-u, rekao je da ta agencija radi na nekoliko projekata koji bi trebali pomoći u sprječavanju iduće pandemije te borbi s trenutnom pandemijom.

Jedan od tih projekata uključuje senzor koji bi se postavio ispod kože i koji bi otkrivao kemijske reakcije koje nastaju pri infekcijama. Taj projekt još je uvijek u fazi razvoja.

Tad je spomenuo i slučaj "pacijenta 16", odnosno ranije spomenute žene. Ona je uključena u studiju u kojoj je u osnovi korišten filter za krv čiji je cilj bio izvući virus iz krvi. Filter odstranjuje virus i vraća krv nazad u tijelo, rekao je Hepburn.

Pacijentica se u potpunosti oporavila, a američka agencija za hranu i lijekove odobrila je korištenje tog filtera u hitnim situacijama. Filter je dosad korišten na gotovo 300 kritično oboljelih pacijenata u SAD-u.

Izvor: Fox News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti