David protiv Golijata: Evo kolika je zapravo razlika u vojnoj moći između Rusije i Ukrajine

S obzirom na to da je Rusija pokrenula invaziju na susjednu Ukrajinu, jedno od ključnih pitanja koje je trenutno aktualno jest kolika je zapravo usporedna vojna moć između te dvije zemlje. Ne treba biti previše upućen u trenutna događanja da bi se zaključilo da je Rusija vojno superiornija, no evo što kažu brojke.

Branimir Vorša | 24.02.2022. / 12:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rusija ima veću vojnu vatrenu moć od Ukrajine na svim poljima, uključujući kopnene, zračne i pomorske snage.

Ruska vojska ima 900.000 aktivnog vojnog osoblja, u usporedbi sa 196.600 ukrajinskih aktivnih vojnika. To odražava širu vojnu dominaciju koja proizlazi iz ruskog obrambenog proračuna, koji daleko nadmašuje ukrajinski.

Neravnoteža između vojski tih dviju zemalja je najveća na moru, s tim da Rusija ima 10 puta veći broj mornaričkog osoblja. Ruska mornarica ima 74 ratna broda i 51 podmornicu, u usporedbi s tek dva ukrajinska ratna broda.

Na kopnu je ravnoteža bliža. Ruska vojska se sastoji od 280.000 vojnika u usporedbi s ukrajinskih 125.600.

Fotografija iz Kijeva na dan početka ruske invazije Zelenski oštar: "Ukrajina je ostavljena sama da se bori protiv Rusije. Ja sam neprijatelju meta broj jedan, a moja obitelj meta broj dva"

Slika nije dostupna Što dosad znamo o ruskoj invaziji: Pogledajte s kojim je snagama Putin napao Ukrajinu

Ukrajina također ima 900.000 pričuvnog vojnog osoblja, odnosno onih koji su prošli vojnu obuku u posljednjih pet godina, u usporedbi s ruska dva milijuna pričuvnog vojnog osoblja.

Iako su ti omjeri oko 2,2:1 u korist Rusije, Rusi su puno bolje pozicionirani kada je u pitanju vojna oprema.

Imaju više od tri puta više topništva, šest puta više tenkova i gotovo sedam puta više oklopnih vozila od Ukrajinaca.

I u zračnim snagama je slična priča: Rusija ima 10 puta veći broj jurišnih zrakoplova i helikoptera.

Ukrajinci imaju više od 400 protuzračnih raketnih sustava koji bi mogli gađati zrakoplove, no to je tek samo desetina broja protuzračnih raketnih sustava koje posjeduje Rusija.

Rusija također ima snažnu prednost s dalekometnim oružjem, posjedujući više od 500 sustava balističkih projektila na kopnu.

Neki analitičari misle da bi se ruski napad mogao oslanjati na oružje dugog dometa, poput krstarećih projektila, za gađanje ključnih ukrajinskih mjesta iz daljine.

Posljednjih tjedana zemlje NATO-a opskrbljuju Ukrajinu dodatnom "smrtonosnom pomoći", poput britanske opskrbe ukrajinske vojske s 2000 komada protutenkovskog oružja. Ipak, iako su takve pošiljke osmišljene tako da bilo kakva ruska invazija bude skuplja, malo stručnjaka vjeruje da će to oružje promijeniti neposredan ishod ruskog napada.

Izvor: Sky News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti