Debian Linux danas slavi 21. rođendan - pripremaju se proslave diljem svijeta!

Debian projekt – najveća Linux distribucija po broju razvijatelja i dostupnog softvera, danas slavi svoj 21. rođendan! Debian danas slovi kao jedan od najboljih operacijskih sustava uopće, a glasovit je po tehničkoj stabilnosti i sigurnosti.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 17.08.2014. / 14:31

Debian Linux danas slavi 21. rođendan - pripremaju se proslave diljem svijeta!

Debian projekt – najveća Linux distribucija po broju razvijatelja i dostupnog softvera, danas slavi svoj 21. rođendan! Svi smo čuli za Debian, ali rijetki znaju što on zaista predstavlja.

Osnovan od strane Iana Murdocka (današnji potpredsjednik razvoja i marketinga u Sun-u) davne 1993. godine, Debian danas slovi kao jedan od najboljih operacijskih sustava uopće, a glasovit je po tehničkoj stabilnosti i sigurnosti. Upravo iz ovog razloga Debian ćemo pronaći svugdje, od običnih stolnih računala ili prijenosnika, sve do superračunala koja pomažu svijetu prebroditi probleme od izuzetne važnosti za čovječanstvo. Čak je i NASA postavila Debian na svoje prijenosnike u Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

Debian Linux

Unatoč važnosti i širokoj primjeni Debian je zadržao svoju filozofiju otvorenosti, koje se i dalje čvrsto drži, kao i konzervativnog stava kad je u pitanju stabilnost ili sigurnost. Upravo iz ovog razloga naći ćemo ga na većini web servera diljem svijeta.

S vremenom, Debian je postao baza za mnoge Linux distribucije, koje danas popularno nazivamo Debianoidi; Ubuntu, Linux Mint, Knoppix i mnogi drugi. Prvi derivati ovog tipa počinju se javljati još 1999. godine, a njegov vjerojatno najpoznatiji derivat, Ubuntu, pojavio se 2004. godine te do danas ostao jedna od najpopularnijih Linux distribucija za korisnike stolnih računala.

Osim tehničkih detalja, treba spomenuti i par zanimljivih činjenica koje ovom velikom i ozbiljnom projektu daju jednu dozu mladenačke razigranosti. Naime, samo ime "Debian" nastalo je kao izvedenica od riječi Debra (Ianova bivša djevojka iz vremena kad je projekt nastajao) i Ian, odnosno Deb + Ian. Također, sve dosadašnje verzije dobile su ime po likovima iz animiranog filma Toy Story - Buzz, Rex, Bo, Hamm, Slink, Potato, Woody, Sarge, Etch, Lenny, Squeeze, Wheezy, Jessie i Sid.

Toy Story

Proslave obljetnice održavaju se u gradovima diljem svijeta (popis možete pronaći ovdje), ako se nađete u blizini obavezno navratite. Mi ćemo iskoristiti ovu priliku i čestitati još jedan rođendan ovom grandioznom projektu te se zahvaliti velikoj i snažnoj zajednici (preko tisuću razvijatelja) okupljenoj oko njega.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti