Definitivno "gazda": Još jedna velika pobjeda i konačni uspjeh Tima Cooka

Nikada, ali baš nikada se Apple neće percipirati kao jedna sasvim obična kompanija, baš kao što nikada pokojni Steve Jobs neće nestati iz te priče, iako je ovo danas priča o čovjeku koji se uspio dokazati, drugima, ali što je još važnije i - sebi.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 09.06.2015. / 08:28

Definitivno "gazda": Još jedna velika pobjeda i konačni uspjeh Tima Cooka

Nikada, ali baš nikada se Apple neće percipirati kao jedna sasvim obična kompanija, baš kao što nikada pokojni Steve Jobs neće nestati iz te priče, iako je ovo danas priča o čovjeku koji se uspio dokazati, drugima, ali što je još važnije i - sebi. 

O Appleovoj WWDC developerskoj konferenciji još će se danima, kao i uvijek, lamentirati i analizirati novitete koje nam je div iz Cupertina gurnuo pod noge. I bez obzira spadate li u kategoriju onih koji obožavaju i slijepo se klanjaju "Apple kultu" ili stojite s druge strane i grozite se bilo čega što ima veze s "nagriženom jabukom", činjenice je nemoguće ignorirati, a činjenice će reći da je Apple i  dalje najvrjedniji svjetski brand.  To, definitivno, ne može biti slučajno, jer na stranu zaluđenost Appleovim uređajima, što ponekad doista graniči s tragovima ludila, ali da iz Cupertina ne stižu fantastični proizvodi, tržište to ne bi oprostilo. Tako je i ovogodišnji event u San Franciscu izazvao popriličnu histeriju, jer se Apple još jednom potrudio predstaviti zanimljive novitete, ali to ćemo ovog puta ostaviti po strani...

Jer, cijelu ovu priču može se promatrati i kroz prizmu samo jednog čovjeka, koji je, iako su mnogi, većina zapravo, sumnjali, odnio konačnu pobjedu i riješio se "sjene velikog Jobsa", što je izgledalo kao apsolutno nemoguća misija. Tim Cook. O njemu je riječ. Iako, ponavljam, Steve Jobs i danas ledbi iznad svega što ima bilo kakve veze s Appleom, Tim Cook preskočio je barijere za koje bi većina, u trenutku kada je Jobs nažalost preminuo, čvrsto tvrdila kako je to - nemoguće. Tim Cook je nakon odlaska Stevea Jobsa u ruke dobio kormilo multinacionalne korporacije koja je, ako je to uopće moguće, bila daleko više od toga. Apple nikada nije bio "samo" IT kompanija, Apple je bio i ostao način života, bez obzira što će ovakva kategorizacija zvučati preteško, ali je na kraju dana definitivno istinita.

Vjerojatno nema većeg prestiža od pozicije čelnog čovjeka takve kompanije, ali uz taj prestiž dobijete i ogromnu, nevjerojatnu odgovornost. Što je već samo po sebi popriličan problem ako ste "jazavac", a ako uz sve to još dobijete i nasljeđe apsolutno genijalca kakav je bio Steve Jobs onda se pritisak diže na "n-tu" potenciju i postaje gotovo neizdrživ. I baš zato je većina "dobro upućenih" tvrdila kako Tim Cook, jednostavno, ne može odraditi posao kako treba, ne može biti čelni čovjek Applea, ne može odnijeti pobjedu, jer "ne izgleda kao vođa", jer je, eto, "plašljiv i samozatajan lik", jer je, naravno, "miljama daleko od onoga što je bio Steve Jobs". Tako su ga etiketirali, tako je, iskreno, izgledao i sam Tim Cook, jer su njegovi prvi nastupi u ulozi čelnog čovjeka Applea doista odavali dojam preplašenog čovjeka koji je svjestan da je pred njim najveća poslovna bitka života...

Tim Cook nije Steve Jobs, nitko, nikada, nije mogao biti Steve Jobs, jer takvu energiju, strast, viziju i sve što je taj famozni čovjek imao nemoguće je replicirati. Upravo to su svi zaboravili, gledajući Tima Cooka isključivo i samo kao nasljednika Stevea Jobsa, komparirajući njegov "personality" s Jobsovim. Ako se tako postave stvari, onda je jasno da je Tim Cook bio unaprijed osuđen na propast, jer da se bilo koga stavilo u istu rečenicu s Jobsom, taj ne bi imao nikakve šanse. I usprkos tome, Cook je uspio, znao je, duboko u sebi, da je njegov put prokleto težak, bio je u početku pomalo preplašen, što nije nimalo čudno s obzirom da je svaka njegova gesta bila popraćena mislima "Steve bi to, vjerojatno, napravio drugačije". Samo, mnogi su zaboravili da Tim Cook ne bi opstao u Appleu ni u vrijeme dok je Jobs bio živ, da nije imao kvalitete koje se traže u Cupertinu kada je riječ o nekoj od čelnih pozicija. 

Danas? Da, Steve Jobs je još uvijek tu, ali danas je definitivni, konačni gazda - Tim Cook! Čovjek koji je pobijedio sve, uključujući vjerojatno i svoje vlastite strahove i sumnje, što je apsolutno najveća pobjeda. Tim Cook danas izgleda kao vođa, njegovi su nastupi samouvjereni, stav čvrst, ljudi mu vjeruju, a Apple je i dalje na krovu svijeta. I Apple i dalje izbacuje fantastične proizvode, oduševljevajući milijune diljem svijeta. Apple i dalje mijenja svijet, što je bila misija i vizija Stevea Jobsa, koju Tim Cook, na svoj, sasvim svoj način, ispunjava i danas. Nemoguće je, naravno, spomenuti Apple a da se ne spomene Steve Jobs, ali danas je na čelu samo jedan čovjek, Tim Cook. Ovo je njegovo doba, njegov Apple, što nikako ne znači da je to nešto loše u svijetlu Jobsova nasljeđa, dapače, baš suprotno, ovo je i Jobsova pobjeda, koja samo dokazuje da svatko u sebi nosi "DNK pobjednika", makar to možda u startu ne izgleda tako. Tim Cook je najbolji dokaz, čovjek kojem je na početku samostalnog puta malotko vjerovao, ali čovjek koji je danas apsolutni vođa i pobjednik, baš kao i Apple. Steveu Jobsu u čast. 

Foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti