Developeri koji su razvijali aplikacije za Gmail imali su neovlašten pristup milijunima e-mail poruka Gmailovih korisnika.

Kako je objavio Wall Street Journal, Google je dopustio tvrtkama i developerima da vide privatne informacije i e-mail poruke korisnika Gmail servisa.

Problem je što inače aplikacije imaju pristup tim podacima, ali korisnici imaju dojam da će tim podacima baratati softver. No, u ovom slučaju pristup su imale i osobe koje su radile na tim aplikacijama.

Iz Googlea ističu kako pristup daju samo provjerenim developerima i uz izričit pristanak korisnika. Međutim, korisnici često nisu svjesni da daju pristanak nekoj nepoznatoj osobi da čita njihove e-mailove.

Iz tvrtki poput Return Path i Edison Software, koje se spominju kao tvrtke čiji su developeri imali uvid u e-mailove Gmailovih korisnika ističu kako su te poruke koristili za treniranje algoritama za obradu podataka.

Iako je teško reći radi li se o sigurnosnom propustu od strane korisnika (koji su odobrili pristup) ili Gmaila (koji nije provjerio tko će točno imati pristup e-mailovima), okolnosti podsjećaju na Facebook i aferu Cambridge Analytica.

Za razliku od Facebookove afere, za sad nema nikakvih dokaza da su e-mailovi korišteni u nezakonite svrhe odnosno da su podaci korišteni neovlašteno.

Ako niste sigurni kojim ste sve aplikacijama dopustili pristup svom Gmail računu, jednostavnim klikom na ovu poveznicu, možete provjeriti i ukinuti pristup aplikacijama koje više ne koristite odnosno koje su sumnjive.

Izvor: WSJ

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju