Digitalna Hrvatska upozorava: Hrvatska ima najskuplje i najlošije telekomunikacijske usluge u fiksnoj mreži u čitavoj Europskoj uniji

Više od 75 posto ispitanika smatra da bi internetu trebali moći pristupiti bilo kada i bilo gdje, a to im priječi nerazvijena telekomunikacijska infrastruktura.

Martina Čizmić | 23.05.2018. / 14:35

Internet, ilustracija (Foto: iStock) (Foto: iStock)

Udruga Digitalna Hrvatska oglasila se danas priopćenjem u kojem ističu kako nedavno objavljeni Indeks digitalnog gospodarstva i društva za 2018. godinu (DESI) jasno potvrđuje da je stanje na tržištu telekomunikacija u Hrvatskoj gotovo monopolističko.

Podsjećaju na činjenicu da u Hrvatskoj imamo najskuplje i najlošije telekomunikacijske usluge u fiksnoj mreži u čitavoj Europskoj uniji. Istovremeno, ranije istraživanje Digitalne Hrvatske pokazuje da 85 posto hrvatskih građana korištenje interneta s neograničenom količinom podataka za prihvatljivu cijenu smatra svojim neotuđivim pravom.

Ističu i kako se u izvješću Europske komisije za Hrvatsku navodi kako razina tržišnog natjecanja u telekomunikacijama nije zadovoljavajuća, zbog čega imamo gotovo najskuplje i najlošije telekomunikacijske usluge u EU-u. Također, ističe se i da je Hrvatska pri samom dnu po raširenosti i brzini širokopojasnih mreža za pristup internetu. Digitalna Hrvatska već je ranije upozoravala na taj problem, koji je otkrila istraživanjem na hrvatskim građanima. Isto je istraživanje pokazalo kako više od 75 posto ispitanika smatra da bi internetu trebali moći pristupiti bilo kada i bilo gdje, a to im priječi nerazvijena telekomunikacijska infrastruktura.

Izvršni direktor Udruge Đuro Lubura pozdravio je zaključke izvještaja Europske komisije, koja, kako je rekao, ispravno pokušava potaknuti nadležne institucije Republike Hrvatske da se usmjere olakšavanju ulaganja alternativnim operaterima.

Upravo alternativni operateri jedini mogu potaknuti tržišno natjecanje i ponuditi bolje cijene te kvalitetnije usluge, koje onda sve operatere potiču na ulaganja i sniženje cijena, rekao je Lubura.

Da zdrava konkurencija utječe na poboljšanje kvalitete i cijene, potvrđuje i istraživanje napravljeno za potrebe HAKOM-a. Tako su otkrili da su nakon ulaska Tele2 na hrvatsko tržište građani i gospodarstvo štedjeli između tri i pet milijuna kuna dnevno.

U Udruzi smatraju da je krajnje vrijeme da se omogući poštena tržišna utakmica alternativnim operaterima jer Hrvatska ozbiljno zaostaje za EU u gotovo svim segmentima, a posebno u pokrivenosti brzim i ultrabrzim širokopojasnim internetom.

Osim toga, zbog najviših cijena širokopojasnog pristupa internetu u cijeloj Europskoj uniji ni potražnja za najvećim brzinama pristupa nije na zadovoljavajućoj razini jer kupovna moć građana ne omogućuje rasprostranjeno korištenje po sadašnjim cijenama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti