Disney razvio tehnologiju za prepoznavanje objekata koje dotičemo

U suradnji s Carnegie Mellon University, Disney Research je predstavio iznimno zanimljvu "igračku"

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 10.11.2015. / 10:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Do sada je, naravno, Disney uvijek bio, a vjerojatno će biti i ubuduće, asocijacija na animirane filmove odnosno popularne crtiće. Generacije su odrasle, pa čak i odgajane na majstorskim djelima iz Disneyjeve radionice snova, ali kako se mijenjaju vremena, tako i brojne kompanije prolaze kroz transformaciju. Dakako, ne treba sumnjati kako će Disney i dalje producirati briljantne crtane filmove, ali kako ne bi sve ostalo samo i isključivo na tome, na YouTube kanalu DisneyResearchHub predstavljena je tehnologija nazvana EM-Sense. Zajednički su na njoj radili stručnjaci i znanstvenici iz Disney Researcha i Carnegie Mellon Sveučilišta i ono što se može vidjeti u priloženom videu izgleda više nego impresivno. 

Riječ je o posebno napravljenim senzorima koji mogu identificirati objekte koje dotičemo, a sve samo na osnovu elektromagnetskih valova koji se emitiraju kod dodira. Svaki objekt, naime, ima drugačiji utjecaj na naše tijelo i analogno tome se kroz naše tijelo "provlače" različiti EM signali. Na tome je temeljen cijeli koncpet, koji je doista sjajan, iako će se mnogi zapitati kakva bi bila mogućnost primjene u stvarnom životu. I tu je Disney dao odgovore, pa ćete tako EM-Sense moći "spojiti" s pametnim satom i prikupljati razne informacije. Primjerice, ako senzori prepoznaju da u rukama držite četkicu za zube, na zaslonu pametnog sata će vam odbrojavati koliko još morate četkati zube. 

Tu su i brojne druge primjene, odnosno navedeni primjeri koji će u budućnosti sasvim sigurno biti sve brojniji. Uostalom, pogledajte sami što nam je to pripremio Disney... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti