Ako uđete u prostoriju u kojoj vam se zrak čini ustajalim, znači da nešto nije u redu s ventilacijom. Možda u prostoriju ne ulazi dovoljno svježeg zraka, što povećava izglede da se zarazite virusom.

Nedavna su istraživanja pokazala da u zatvorenim prostorima može doći do "prijenosa zaraze putem zraka", preko aerosola, sitnih čestica koje sadrže virus i lebde zrakom.

U skladu s pravilima koja se odnose na urede, a uvedena su u Velikoj Britaniji prije pandemije, svaka bi osoba svake sekunde trebala dobivati deset litara svježeg zraka, što je u aktualnim okolnostima važnije nego ikada prije.

Dakle, čini li vam se da je u nekoj prostoriji zagušljivo, samo se okrenite i izađite, savjetuje dr. Hywel Davies, tehnički direktor Ovlaštene Udruge inženjera koji se brinu o prostorijama u zgradama. Ističe da je protok svježeg zraka od ključnog značaja u aktualnim okolnostima.

"Ako se u zgradi nalazi zaražena osoba, a vi u prostoriju puštate puno svježeg zraka izvana, na taj ćete načih razblažiti bilo koje zarazne čestice te tako smanjujete rizik da će se zaraziti i ostali u prostoriji."

Provjerite klimatizacijske uređaje u prostoriji

Od ureda do trgovina, za vrijeme vrućih dana klimatizacijski uređaji olakšavaju posao, no svakako treba provjeriti kakva je vrsta unutarnje jedinice.

Najjednostavnija je uska bijela kutija postavljena na zidove ili stropove, poznata kao split klima-uređaj, koji usisava zrak iz prostorije, rashlađuje ga, a potom ga ''vraća'' natrag u prostoriju. Drugim riječima, takav uređaj recirkulira zrak, što ne predstavlja problem tijekom kratkog boravka u prostoriji, no mogao bi predstavljati opasnost ako u njoj boravite više sati.

Na temelju studije provedene u jednome restoranu u Kini ustanovljeno je da je takav tip klima uređaja bio odgovoran za širenje virusa. 

Jedna je osoba bila "asimptomatska", odnosno bila je zaražena, no to nije znala jer se kod nje još nisu razvili nikakvi simptomi. Kineski znanstvenici pretpostavljaju da je osoba otpuštala virus dok je disala i govorila, a on se širio prostorijom komešanjem zračnih struja od jedinice klima uređaja na zidu. Posljedica - zaraženo je još devet osoba.

Dr. Davies ponovno ističe značaj dotoka svježeg zraka u prostoriju. "Da je postojao dobar dotok zraka izvana, vjerojatno bi se zarazilo manje ljudi, a možda ne bi uopće bilo zaraženih."

Raspitajte se o količini svježeg zraka u zgradama u kojima se prozori ne mogu otvoriti

Kako doći do svježeg zraka u modernim zgradama u kojima se prozori ne mogu otvoriti?

U ovom slučaju ovisite o ventilacijskom sustavu koji iz prostorije ''izvlači'' ustajali zrak i cijevima ga prenosi u jedinicu za obradu zraka, koja se često nalazi na krovu zgrade.

Ondje se svježi zrak može 'povući' izvana i pomiješati sa starim unutarnjim zrakom prije nego što se pošalje natrag u prostorije u zgradi.

Imajući na umu rizik od zaraze koronavirusom, profesionalni je savjet pojačati dotok svježeg zraka.

"Ako izvana stiže 100 posto svježeg zraka ili gotovo 100 posto, to je dobro", kaže profesorica Cath Noakes sa Sveučilišta u Leedsu, voditeljica ekološkog panela vladinih savjetnika SAGE. "Što je više svježeg zraka, manja je opasnost da će virus recirkulirati u zatvorenoj prostoriji u zgradi." O preciznoj mješavini zraka odlučuju upravitelji zgrade, koji mogu raditi za njezine vlasnike ili za stanare.

Manjkavost unosa 100 posto svježeg zraka velik je trošak jer se zrak koji ulazi u zgradu zimi mora zagrijavati, a ljeti rashlađivati, što zahtijeva priličnu potrošnju energije.

Provjerite ima li virusa u filtrima

Moderni ventilacijski sustavi imaju filtere, no ni oni nisu bezgrešni. U Sjedinjenim Državama znanstvenici koji su istraživali cirkulaciju zraka u oregonskoj sveučilišnoj bolnici ustanovili da se u filtrima zadržao koronavirus, no da se dio virusa nekako uspio probiti u bolničke prostorije.

Profesor Kevin van den Wymelenberg, koji je vodio projekt, smatra da se uzimanjem uzorka iz filtara može otkriti ima li u zgradi zaraženih osoba.

Primjerice, u Južnoj Koreji u pozivnom centru na 11. katu poslovne zgrade boravila je jedna osoba, za koju se kasnije pokazalo da je zarazila više od 90 drugih radnika. Da su filteri češće provjeravani, prisutnost virusa možda bi se brže otkrila.

Profesor Van den Wymelenberg kaže da uzorci iz filtara mogu ukazati na to kako se ponašati za vrijeme borbe protiv pandemije.

Vodite računa o protoku zraka

Bilo koji stručnjak koji se bavi ovim problemom kazat će vam da je dotok svježeg zraka ključan, no jedan od specijalista za usmjeravanje kretanja zračnih struja tvrdi da i nije baš sve tako jednostavno.

Nick Wirth nekoć je dizajnirao trkaće automobile za Formulu 1, a sada savetuje supermarkete i tvrtke za proizvodnju hrane na koji način upravljati protokom zraka u tako velikim prostorima, a da se pritom vodi računa o zdravlju i sigurnosti zaposlenih i klijenata.

On vodi računa o tomu može li netko tko sjedi blizu otvorenog prozora i pokaže se da je zarazan, prenijeti virus ostalima koji se nalaze na njegovoj putanji strujanja zraka.

"Otvorite li prozor, kamo ide strujanje zraka? Ne želimo da se ljudi nađu na izravnoj putanji toga protoka zraka. Općenito gledajući, više svježeg zraka u prostoriji puno je bolja varijanta, no zračna struja kreće se horizontalno i puna je virusa, zbog čega bi moglo doći do neželjenih posljedica", pojasnio je Wirth.

Problem je izložio profesorici Cat Nouchs, koja tvrdi da prednost obilja svježeg zraka koji razblažuje djelovanje virusa nadjačava sve ostale rizike.

Kod otvorenog prozora moglo bi se dogoditi da se virusom zarazi više ljudi, no u puno manjoj, odnosno manje opasnoj količini, smatra Nouchs.

Nije neobično da se u ovome slučaju među stručnjacima lome koplja jer je još puno nepoznanica kada je u pitanju širenje koronavirusa.

U svakom slučaju zrak koji udišemo bez sumnje će biti sastavni dio svake inicijative čija je svrha učiniti sigurnima zgrade i radne prostore.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju