Djeca se svakodnevno susreću s nasiljem na internetu, a sad imaju i mjesto na kojem mogu potražiti pomoć

Broj djece u Hrvatskoj koja su doživjela neki oblik nasilja na internetu, raste iz godine u godinu. Upravo je zato Centar za sigurniji internet otvorio prvo savjetovalište specijalizirano za pružanje pomoći djeci, ali i roditeljima.

Martina Čizmić | 12.03.2024. / 16:35

Galerija

Centar za sigurniji internet (CSI) od danas ima prostor u centru Zagreba u kojem će moći održavati predavanja i edukacije za djecu, njihove roditelje, ali i sve one stručnjake koji žele znati više o zaštiti djece na internetu.

A da je takav prostor nužan najbolje govori statistika. Naime, CSI je u 2023. godini (u odnosu na godinu ranije) zaprimio 300 posto više poziva građana kojima je bilo potrebno savjetovanje ili psihološka pomoć djeci koja su doživjela neki oblik nasilja na internetu.

Kako je istaknuo predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Tomislav Ramljak, cilj im je osigurati edukaciju i pomoć za sve one koji su zainteresiran i kojima je ona potrebna, a ove godine kroz svoje programe žele doprijeti do više tisuća djece diljem Hrvatske. Sljedeći im je korak otvoriti takav edukacijski prostor i u Splitu.

Zagrebački prostor nalazi se u prostorijama A1 centra u Gajevoj ulici, a dostupno je svakim radnim danom od 8 do 16 sati, no za savjetovanje je potrebno dogovoriti termin putem e-mail adrese CSI-a. U slučaju hitnosti, stručnjaci su također dostupni na besplatan i anoniman broj 0800 606 606. 

Ovo prvo CSI savjetovalište specijalizirano je za pružanje stručne pomoći roditeljima i djeci koja su se upoznala s negativnom stranom online svijeta. Riječ je o problemima sigurnosti na internetu, sextingu, pretjeranom korištenju tehnologije, cyberbullyingu, lažnim vijestima te ostalim rizicima s kojima se djeca i mladi mogu suočiti na internetu.

Savjetovalište će biti ključna točka pružanja pomoći i podrške djeci, mladima, roditeljima i stručnjacima koji se suočavaju s izazovima digitalnog svijeta. Ovdje će naš tim stručnjaka, s psiholozima, socijalnim radnicima i drugim stručnjacima, biti na raspolaganju kako bi pružio savjetovanje, podršku i edukaciju o sigurnom ponašanju na internetu. Ovo Savjetovalište predstavlja ne samo novi prostor za pomoć, već i simbol naše posvećenosti u borbi protiv svih oblika digitalnog nasilja i zloupotrebe. Pozivamo sve roditelje, djecu, obrazovne institucije i stručnjake da iskoriste naše usluge i pridruže se zajedničkom naporu za stvaranje sigurnijeg internetskog prostora za sve, pojasnio je Ramljak. 

U razgovoru za zimo.hr, Ramljak je pojasnio kako je samo u 2023. godini u Hrvatskoj bilo prijavljeno 422 slučaja iskorištavanja djece za pornografiju, što je dodaje, najteži oblik iskorištavanja. 

To je alarmantan podatak jer se radi samo o slučajevima za koje se saznalo i koji su prijavljeni policiji. Stvarni broj je puno veći. Mi sa našim radom u CSI podižemo svijest da se takvi slučajevi prijave, da djeca koja su žrtve potraže pomoć i radimo na prevenciji da se djeca ne upuštaju u takva rizična ponašanja na internetu, rekao je Ramljak.  

Istaknuo je i kako je u većini slučajeva, prekršiteljima koji su iskorištavali djecu putem interneta,  dosuđena kazna koja je izuzetno blaga. Radilo se u većini slučajeva o uvjetnim kaznama ili radu za opće dobro. Upravo zbog toga, Ramljak smatra, da bi trebalo educirati i tužitelje i suce, kako bi shvatili da je iskorištavanje djece putem interneta, jednako opasno kao i iskorištavanje i zlostavljanje uživo. 

Osvrnuo se i na najavu europarlamentarke Biljane Borzan koja je istaknula kako će se usredotočiti na zaštitu djece na internetu. 

Svaka je inicijativa dobra, ali je potrebno da se i država uključi. Jer ako mi nemamo holistički pristup svih ministarstava i relevantnih institucija, možemo imati direktive, propise i zakone kakve god, ali se moramo više uključiti i osvjestiti o ovom problemu. Mislim da je tu CSI već zadnjih 17 godina u tome, radimo i osvještavamo djecu, ali treba veća podrška od strane relevantnih ministarstava. Trebamo puno veću potporu da bi mogli više raditi na terenu, pojasnio je. 

Novootvoreno Savjetovalište pružit će podršku i institucijama koje su usmjerene na pružanje pomoći djeci i mladima.

Svjedoci smo da su danas promjene u digitalnom okruženju vrlo brze i da je svima nama teško pratiti trendove u tom području. Zato je i djeci i učiteljima, a posebno roditeljima, potrebna podrška i osnaživanje kako bi sigurno koračali kroz digitalni svijet, koristili mogućnosti koje im taj svijet pruža i znali se zaštiti. Centar za sigurniji internet ne samo da prati trendove u digitalnom svijetu, nego ih i sam kreira i zaista su jedina ustanova koja je u ovom području dugo vremena sveprisutna od praćenja povreda prava djece na internetu, trendova, mogućnosti zaštite do savjetovanja i edukacija za sve ključne dionike kao i senzibiliziranja javnosti za ovu problematiku, rekla je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Višegodišnja suradnja A1 Hrvatska i CSI-ja temelji se na zajedničkoj viziji interneta kao sigurnog online prostora. Stoga je i na fundraising platformi Čini pravu stvar pokrenut novi izazov pod nazivom Svako dijete je bitno, gdje god se nalazi! kojim se želi prikupiti 40.000 eura za mobilni tim CSI-ja. Time će priliku za stručnim savjetima djelatnika CSI-ja dobiti i brojna manja mjesta u kojima se djeca i odrasli nemaju priliku kvalitetno educirati o negativnim aspektima online svijeta.

Naime, kako je pojasnio Ramljak, ove godine planiraju direktno doći do više od 2000 učenika koju će direktno educirati, više stotina roditelja, ali i žele da na takvim edukacijama bude i što više stručnjaka. 

Iva Ančić, Nika Pavičić, Marco Cuccurin i Dubravka Štefanac (Foto: A1 Hrvatska)

CSI i A1 Hrvatska u suradnji s kreatorima sadržaja okupljenima u Mood Media agenciji, među kojima su i Marko Cuccurin te Nika Pavičić, u sljedeća će tri mjeseca posjetiti 10 osnovnih škola diljem Hrvatske gdje će radionicama pod nazivom Gen Z Akademija powered by A1 educirati učenike sedmog i osmog razreda o potencijalnim opasnostima online svijeta. Kako bi što efikasnije osvijestili učenike o odgovornom ponašanju u online svijetu, svi kreatori sadržaja pohađali su Školu odgovornog influensanja te zavrijedili certifikat „odgovornog influencera“.

Podijeljene su i LIKE nagrade kojima CSI odaje priznanje onima koji su se posebno istaknuli u promicanju odgovornog ponašanja u online svijetu. Tako je LAJK za odgovornost uručen zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, dok je LAJK za odgovorno izvještavanje dodijeljen kreatorici sadržaja Gloriji Peranić. LAJK za digitalno odgovornog roditelja primila je pjevačica Franka Batelić, a pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević uručen je LAJK za promicanje odgovornosti na internetu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti