Dječja rješenja za problem nedostatka pitke vode

Rješavanje problema na kreativan i originalan način.

Monika Nožić Monika Nožinić | 21.11.2017. / 07:36

Galerija

Dizajn centar Zagreb drugu je godinu zaredom organizirao radionicu Global Children'S Designathon za djecu u dobi od 7 do 12 godina. U subotu, 11. studenog, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, 33 djece je, zajedno sa još 500-tinjak vršnjaka diljem svijeta, kreiralo inovativna rješenja za štednju pitke vode, njezino zagađenje ili nestašicu.

Pomoću metode design thinkinga djeca su kreirala prototipove proizvoda kao ilustraciju njihovog kreativnog razmišljanja na zadanu problematiku vode i predstavila nekoliko zanimljivih rješenja.

Jedan je od prototipa uređaj koji pročišćava vodu poput robota koji pluta morem ili vodama tekućicama na transporterima koji se pokreću na solarni pogon, dok im on ujedno pruža energiju za prikupljanje smeća i čišćenje vode.

Foto: Licencirane fotografije / Autor: M. Gašparović

Za slučaj nestašice vode djeca su kreirala prototip koji na principu vakuuma ispumpava vodu u uvjetima njezine nestašice na površini, a nekoliko je rješenja razvijeno za ispumpavanje vode kao posljedice poplava.

Za sušna područja poput pustinja, s malo oborina, osmišljen je uređaj koji se penje na uzvisine i tijekom hladnih noći putem guste mrežice prikuplja vodenu paru iz oblaka, čije kapi kroz cijevi klize u spremnik. Ujutro se ovaj robot sam spušta u selo gdje vodu transportira ljudima kojima je nužna.

Foto: Licencirane fotografije / Autor: M. Gašparović

Također, poseban je i prototip s temom prevencije katastrofalnih situacija vezanih uz vodu koji ukazuje na racionalno korištenje vode uređajem u obliku cvijeta-senzora kojemu, pričvršćenom na slavini, simbolički opadaju latice te on umire čim trošenje vode pređe određenu granicu.

Osim osmišljavanja konkretnih rješenja i izrade različitih prototipa, polaznici radionice svoje su radove prezentirali pred panelom stručnjaka sastavljenih od pedagoga i sociologa Borisa Jokića, Vlatka Škarice, pokretača nekoliko tehnoloških start-upova, i Mašom Milovac, predsjednicom Hrvatskog dizajnerskog društva. Ovogodišnji mentori djeci su bili produkt-dizajnerica Ivana Fabrio, arhitektica Mia Roth Čerina, arhitekt Roberto Vdović, produkt-dizajner Vedran Kasap, arhitektica Morana Pap te dizajnerica i kustosica Nika Pavlinek.

Foto: Licencirane fotografije / Autor: M. Gašparović

Radionica Global Children's Designathon Zagreb 2017 održana je u organizaciji Dizajn centra Zagreb i partnerskoj suradnji s MSU Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb i potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske te Ministarstva kulture RH. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti