DJI potiho ugasio AeroScope tehnologiju, no razlozi za to zasad su samo predmetom nagađanja

AeroScope tehnologiju DJI opisuje kao sveobuhvatnu platformu za detekciju dronova, koja može identificirati i pratiti dronove u stvarnom vremenu koristeći signale prijemnika koje emitiraju noviji DJI dronovi.

Branimir Vorša | 06.03.2023. / 10:10

DJI Mavic 3
DJI Mavic 3 (Foto: DJI.com)

Vodeći svjetski proizvođač komercijalnih dronova, kineska kompanija DJI, više ne proizvodi sustav za otkrivanje dronova AeroScope, zbog optužbi da isti pomaže Rusima da ciljaju i napadaju ukrajinske dronove.

AeroScope se više ne proizvodi. Za najnoviju DJI tehnologiju pogledajte naše preporuke za proizvode u nastavku, poruka je u skočnom prozoru koji se sada pojavljuje na web stranici tog proizvoda.

DJI Mavic 3 Pohvala koja im nije trebala: Ruski general pohvalio vojne sposobnosti kineskih dronova

Nema službene najave ukidanja AeroScopea

DJI međutim nije i službeno najavio ukidanje proizvoda te još uvijek nije jasno hoće li postojeći AeroScope uređaji izgubiti funkcionalnost ili će platforma zauvijek nestati. Prema popularnom Twitter profilu za komercijalne dronove UAV Hive, glasine pokazuju da DJI radi na drugoj verziji prijemnika. DJI s druge strane nije upite američkih medija vezanim za to.

AeroScope tehnologiju DJI opisuje kao sveobuhvatnu platformu za detekciju dronova, koja može identificirati i pratiti dronove u stvarnom vremenu koristeći signale prijemnika koje emitiraju noviji DJI dronovi. Taj signal korisnicima AeroScopea pruža informacije poput statusa leta, putanje i lokacije pilota od dronova udaljenih do oko 48 kilometara.

Izvorno namijenjen za korištenje od strane policije ili drugih vladinih agencija za praćenje bespilotnih letjelica u potencijalno opasnim područjima (poput područjaa zračnih luka) i za pronalaženje njihovih pilota, AeroScope je postao razlog za zabrinutost zbog rata između Rusije i Ukrajine.

Optužbe iz Ukrajine

Potpredsjednik ukrajinske vlade Mykhailo Fedorov okrivio prošle godine DJI za pomaganje Rusiji u ubijanju Ukrajinaca, obzirom da su ruski vojnici navodno koristili AeroScope kako bi pronašli i napali operatere ukrajinskih dronova zračnim udarima.

Takvo što je moguće jer signali koje emitiraju DJI dronovi nisu šifrirani, iako su iz DJI-ja isprva za portal The Verge rekli da jesu, što zapravo omogućuje drugim vrstama prijamnika da ih uhvate. DJI je prošle godine blokirao isporuke dronova, i Rusiji, i Ukrajini zbog zabrinutosti njihove uporabe u ratne svrthe, a nekoliko mjeseci kasnije ukinuli su i prijenosnu verziju svog sustava AeroScope.

Slika nije dostupna DJI je predstavio novi dron, ali svu su nam pozornost odvukla poznata lica u njihovom videu

Vjerojatna dva razloga?

Brendan Schulman, bivši potpredsjednik za planiranje u DJI-ju, putem objave na Twitteru je rekao da postoje "vjerojatno dva razloga" iza DJI-jeve odluke da ukine AeroScope.

Nema smisla nastaviti podržavati značajku koja je stvorena kako bi pomogla američkim sigurnosnim interesima, kada DJI neprestano napadaju američke sigurnosne agencije, piše Schulman, citirajući i implementaciju Remote ID-a od strane Savezne uprave za zrakoplovstvo (FAA).

Riječ je o nadolazećem standardu koji će FAA, policija i druge agencije koristiti za otkrivanje i praćenje većine dronova koji rade u zračnom prostoru SAD-a, dajući im informacije o identitetu drona, lokaciji, nadmorskoj visini, mjestu polijetanja, lokaciji kontrolne stanice i slično.

Već postoji novi alat koji radi istu stvar?

Nekoliko dana prije nego što je očito ukidanje AeroScopea izašlo na vidjelo, izvješće portala Wired otkrilo je da su inženjeri stvorili alat koji prima signale od DJI dronova putem pristupačnijih uređaja trećih strana, dopuštajući im da pokupe GPS lokacije uređaja i njegovog pilota bez potreba za sustavom AeroScope. Inženjeri koji rade na projektu rekli su za Wired da su alat testirali samo s dronovima udaljenim tri do pet metara, no vjeruju da mogu pratiti dronove i s veće udaljenosti.

Izvor: The Verge

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti