Pohvala koja im nije trebala: Ruski general pohvalio vojne sposobnosti kineskih dronova

Jedan je ruski general u svojoj knjizi napisao kako je DJI-ev dron Mavic istinski simbol modernog ratovanja.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 17.08.2022. / 11:22

DJI Mavic 3
DJI Mavic 3 (Foto: DJI.com)

Iako se kaže kako je svaki PR dobar PR, to se ne bi moglo primijeniti za posljednji slučaj u kojem je ruski general pohvalio kineskog proizvođača dronova DJI. Ova se kompanija prije nekoliko mjeseci našla na udaru kritika zapadnih država i Ukrajine jer su se njihovim dronovima služile ruske snage u napadima na tu zemlju.

DJI Mavic 3 DJI donio odluku: Nema više dronova - ni za Rusiju, ni za Ukrajinu

Na te su kritike odgovorili obustavom svih poslovnih aktivnosti, no ne samo u Rusiji, već i u Ukrajini. Tada su naglasili da ta odluka nema veze s njihovim stavom prema tim zemljama, već su time htjeli naglasiti da njihovi dronovi nisu namijenjeni vojnim aktivnostima.

No naravno, takva odluka nije spriječila njihovo korištenje na bojnom polju. A koliko su dronovi promijenili način ratovanja u svojoj je knjizi opisao ruski general Yuri Baluyevsky. On kaže kako su DJI-evi dronovi donijeli pravu revoluciju u odnosu na tradicionalno artiljerijsko naoružanje jer su puno precizniji i učinkovitiji. Naročito je pohvalio jedan model: Dron Mavic kineskog DJI-a postao je istinski simbol modernog ratovanja.

Taj su njegov citat iskoristili u ruskoj ambasadi u Kini i objavili ga na društvenoj mreži Weibo, hvaleći knjigu svog generala. Ta objava nije dobro sjela kineskim korisnicima te mreže koji su se potužili da bi se zbog takvih objava i komentara DJI i kineski proizvodi mogli naći pod još većim sankcijama. Podsjetimo, SAD je prošle godine tu tvrtku stavila na investicijsku crnu listu, zajedno s još sedam kineskih kompanija.

Bespilotna letjelica Američke tvrtke i startupovi masovno doniraju i prodaju komercijalne dronove Ukrajini, nakon što je Ukrajina prozvala DJI za narušavanje svoje obrane

Ruska ambasada brzo je uklonila tu objavu, no prekasno jer su je već vidjeli i kritizirali brojni korisnici. Na nju su reagirali i iz DJI-a iz kojeg su još jednom podsjetili kako su svi njihovi proizvodi namijenjeni korištenju u civilne svrhe te ne podržavaju njihovu primjenu u vojne svrhe.

Izvor: South China Morning Post
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti