Četvrti val pandemije koronavirusa prouzročen delta-sojem već je počeo i ne može se spriječiti, ali se može učinkovitije kontrolirati kako bi se smanjio broj zaraženih i umrlih, ocijenio je hrvatski znanstvenik i molekularni biolog Ivan Đikić.

U intervju koji je u utorak objavio sarajevski list Dnevni avaz Đikić je ocijenio kako nema mjesta opuštanju jer su se u velikim problemima našle i zemlje koje su uspjele cijepiti više od polovice stanovništva poput Velike Britanije, Španjolske i Portugala.

Opasnost delta-soja ogleda se u tome što se čak 60 posto brže širi od originalnog britanskog alfa-soja, kazao je Đikić.

Upravo je to dovelo do situacije u kojoj je, primjerice, u Velikoj Britaniji čak 90 posto novozaraženih inficirano delta-sojem pa Đikić stanje u toj zemlji opisuje opasnim.

Ide ka gorem i broj zaraženih iz dana u dan sve je veći. To znači da nam ova nova varijanta i s cijepljenjem može stvarati probleme, upozorio je Đikić.

Njegova je preporuka ipak povećati cijepljenje, oprez, ali i intenzivirati testiranja kako bi se pravodobno otkrila pojava delta-soja među stanovništvom i spriječilo širenje zaraze.

Četvrti val pandemije, kako je zaključio, ne može se zaustaviti, no može se spriječiti njegovo nekontrolirano širenje, odnosno izbjeći scenarij iz trećeg vala protekle zime. Kad bi se to postiglo, upola bi se smanjio broj umrlih i oboljelih, ali i izbjegao scenarij ponovnog zatvaranja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju