Do 2020. u Europi će se oko 50 posto transakcija plaćati pametnim prijenosnim uređajima

Prilikom kupovine dovoljno je samo nekoliko sekundi prisloniti mobitel na beskontaktni POS uređaj i plaćanje karticom je izvršeno.

Martina Čizmić | 09.05.2018. / 09:23

Beskontaktno plaćanje (Foto:VIsa) (Foto: VIsa)

Beskontaktno plaćanje sve je popularnije u cijelom svijetu. Napredak tehnologije omogućio je da ono postane sigurnije i mnogo brže od klasičnog plaćanja koje zahtijeva provlačenje kartice kroz čitač, upisivanje PIN-a ili potpisivanje listića. Za beskontaktno plaćanje dovoljno je samo dotaknuti čitač karticom i cijela je transakcija obavljena.

Upravo je brzina posebno važna za prodajna mjesta poput kioska, štandova s hranom ili suvenirnica.

Trgovci u takvim prodajnim objektima znaju koliko je važna brzina usluge, ali i brzina naplate, jer se suočavaju s odustajanjem od kupnje kad kupci moraju čekati u redu, navodi Catalin Cretu, General Manager kompanije Visa za Hrvatsku, Rumunjsku, Sloveniju i Maltu.

Takav trend prepoznale su i banke koje sve češće izdaju beskontaktne kreditne i debitne kartice, ali i nude beskontaktno plaćanje preko mobilnih aplikacija. Posljednja je u nizu i Raiffeisenbank Austria d. d. (RBA) koja je svojim klijentima omogućila beskontaktno mobilno plaćanje korištenjem nove mobilne aplikacije RBA mKartica.

Zadovoljni smo s dosadašnjim rezultatima vezano za beskontakntno plaćanje i pozivamo RBA klijente da isprobaju aplikaciju mKartica, dodao je Cretu.

Prilikom kupovine dovoljno je samo nekoliko sekundi prisloniti mobitel na beskontaktni POS uređaj i plaćanje karticom je izvršeno. Za korištenje aplikacije nije potrebna internetska veza niti je potrebno otključavati telefon prilikom plaćanja ili ulaziti u aplikaciju. Dovoljno je upaliti ekran mobilnog telefona i plaćanje će se izvršiti nakon prislanjanja mobilnog telefona na POS uređaj, na odgovarajuće mjesto s oznakom za beskontaktno plaćanje. Aplikacija korisnicima omogućava pregled transakcija te odabir kartice za plaćanje na prodajnim mjestima kako bi klijenti na lakši i brži način mogli upravljati svojim financijama u pokretu.

Transakcije do 100 kuna nije potrebno autorizirati PIN-om, ali ako korisnik želi, može samostalno promijeniti postavke u aplikaciji kako bi se svaka transakcija autorizirala PIN-om.

Usluga je dostupna svim korisnicima mobilnih telefona Android s podrškom za NFC tehnologiju, a do 30. lipnja 2018. godine ugovara se bez naknade za korištenje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti