Do kraja godine Internet bi mogao ostati bez slobodnih IP adresa

IP adrese su niz brojeva omeđenih s tri točke (npr. 192.69.44.23.), a koriste ih računala i serveri kako bi se međusobno prepoznali i povezali...

Viktor Gabaj Viktor Gabaj | 17.05.2015. / 11:28

Do kraja godine Internet bi mogao ostati bez slobodnih IP adresa

IP adrese se sastoje od niza brojeva omeđenih s tri točke (npr. 192.69.44.23.), a koriste ih računala i serveri kako bi se međusobno prepoznali i povezali. Prema pisanju The Wall Street Journala, svijet bi do kraja godine mogao ostati bez slobodnih IP adresa, odnosno iskoristit ćemo sve moguće preostale kombinacije.

Usporedbe radi, iz nizova brojeva u IP standardu moguće je dobiti 4,3 milijarde kombinacija, a trenutno je ostalo slobodno mjesta za još samo 3,4 milijuna adresa. Možda se to čini kao velik broj, no prema procjenama ta bi se zaliha mogla iskoristiti već do kraja godine. Rješenje ovog problema dolazi pod nazivom IPv6, a radi se o novoj specifikaciji IP adresa prema kojoj će prostor za adrese iznositi 340 sekstilijuna kombinacija. 

Dakle produljen je broj znakova i time proširen prostor za registraciju novih IP-ova, tako da je ovaj problem djelomično riješen. Ova tehnologija zahtjeva i noviju, skuplju opremu pa će trebati vremena da se svijet navikne na novi protokol iako su mnoge zemlje već prešle na IPv6 sustav.

Foto: TechSpot
Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti