Do kraja stoljeća čovjek bi mogao izgraditi svemirski lift do Mjeseca

Ideja i koncept korištenja velikog lifta za put u svemir postoje već duže vrijeme, a prvi ih je predložio još 1959. godine ruski inženjer Juri Artsutanov. Otad je prošlo mnogo vremena, a ono što je nekoć bilo znanstvena fantastika danas je mnogo bliže stvarnosti.

Branimir Vorša | 15.10.2019. / 09:56

Lunarni lift
Lunarni lift (Foto: liftport.com) (Foto: liftport.com)

Ideja svemirskog lifta zapravo nije komplicirana: vrlo dugačak kabel spustio bi se na Zemlju sa satelita u geosinkronoj orbiti, a spojio bi se na plutajuću stanicu na području ekvatora. Centrifugalna sila Zemljine rotacije pobrinula bi se da kabel stoji uspravno te omogući liftu da putuje do primjerice svemirske stanice direktno s plutajuće platforme.

NASA u suradnji sa svemirskim agencijama u Japanu i Kini već godinama radi na konceptu svemirskog lifta. Japanska korporacija Obayashi obećala je da će svoju verziju svemirskog lifta napraviti i staviti u uporabu do 2050. godine, a cijena njegove izrade iznosit će 90 milijardi dolara.

Sad dvoje znanstvenika iz Velike Britanije i SAD-a ide korak dalje te tvrde kako ne samo da je svemirski lift do Mjeseca moguć nego da se može i izgraditi od već postojećih materijala dostupnih čovjeku.

Svemirski lift Sveučilišta Shizuoka (Foto: Sveučilište Shizuoka) Japanci razvijaju novi način kretanja u svemiru - svemirski lift

Astronaut NASA objavila detalje o novim svemirskim odijelima u kojima će astronauti osvojiti Mjesec

Zephyr Penoyre sa Sveučilišta Cambridge i Emily Stanford sa Sveučilišta Columbia zauzeli su drukčiji pristup nego ranije navedene agencije i korporacije. Njihov koncept zamišljen je tako da kabel lifta uopće ne dolazi na Zemlju, već u visoku geosinkronu orbitu iznad našeg planeta, točnije na 35.577 kilometara iznad površine.

Na taj način kabel bi bio siguran od satelita koji se nalaze u nižim orbitama ili svemirskog otpada koji se nalazi u nižoj orbiti oko Zemlje.

Sam kabel bio bi debljine obične olovke i konstruiran od karbonskih polimera. Cijena čitavog projekta procjenjuje se na više milijardi ili desetina milijardi dolara.

Njihova studija doista izgleda dobro. Izgleda da su posve neovisno razvili Mjesečev svemirski lift, komentirao je ideju dvoje znanstvenika Michael Laine, osnivač LiftPort grupe za Fox News.

Dodao je da svemirski lift matematički nema problema, već da se oni javljaju kad se koncept pretoči u stvaran svijet.

Jedan od najvećih problema jest koji materijal izabrati za kabel jer koji god da se izabere, on mora biti nevjerojatno čvrst. Karbonske nanocijevi koje su 100 puta jače od čelika mogle bi biti dovoljne, ali tehnologija za njihovu izradu nije razvijena do te mjere da bi se tako dug kabel mogao proizvesti.

Laine isto tako navodi problem svemirskog otpada u orbiti oko Zemlje.

Laine i njegova kompanija prije nekoliko godina isto tako su počeli raditi na lunarnom svemirskom liftu, upravo zbog problema satelita i svemirskog otpada u nižoj Zemljinoj orbiti.

Laine procjenjuje da bi prva verzija LiftPortova lunarnog lifta stajala 800 milijuna dolara i da bi ga se moglo izgraditi u sedam do 12 godina.

Jednom kad ga izgradite, tek tad postaje zanimljivo jer on postaje osnova za sve ostalo, zaključuje Laine.

Izvor: Fox News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti