Dobili ste email od Nortona bez ikakvog razloga? Budite oprezni, vjerojatno je riječ o pokušaju krađe vaših podataka i - novca

Kampanje za krađu identiteta putem e-pošte su nažalost uobičajena pojava, a najnovija koja dolazi u obliku lažnih elektroničkih poruka iz Nortona, samo je još jedna u nizu. Korisnike interneta se poziva na oprez.

Branimir Vorša | 03.04.2022. / 08:38

E-mail (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Korisnici interneta su upozoreni da paze na zlonamjerne email poruke koje se lažno predstavljaju kao da su poslane iz poznate tvrtke za proizvodnju antivirusnog softvera Norton.

Britansko tijelo Action Fraud otkrilo je novu takozvanu phishing prijevaru e-pošte, koja koristi brend Norton kako bi kibernetički kriminalci koji stoje iza te prijevare ukrali novac i osobne podatke od žrtava.

Action Fraud kaže da je primio 110 prijava u samo sedam dana u vezi s lažnim e-porukama koje navodno dolaze od Nortona, pokazujući razmjere te nove prijetnje.

U objavi na Twitteru, Action Fraud kaže da lažne e-poruke tvrde da je žrtvina pretplata na antivirusni program, ili istekla, ili da se treba obnoviti.

Žrtve se pozivaju da kontaktiraju lažni tim za podršku kako bi otkazali nepostojeću pretplatu, ali uključeni kontaktni broj zapravo je prijevara, s operaterima koji će tražiti da izvuku osobne ili financijske podatke. E-poruke također često sadrže lažne poveznice na web stranice na kojima će žrtve ponovno biti ciljane zbog svojih vrijednih informacija, što bi moglo dovesti do trošenja bankovnih računa.

Navedene e-poruke nose službenu oznaku Nortona, a često čak imaju i adresu pošiljatelja koja počinje imenom tvrtke, ali su isključivo zlonamjerne.

Action Fraud ističe da vaša banka ili druge službene organizacije nikada od vas neće tražiti da podijelite osobne podatke putem e-pošte ili SMS-a, koji se mogu lažirati ili presresti. Ako ste zabrinuti zbog sumnjive poruke ili zahtjeva, uvijek je najbolje kontaktirati nadležne vlasti.

Kampanje za krađu identiteta putem e-pošte, nažalost, uobičajena su značajka za mnoge online korisnike, a kriminalci često otimaju logotip i brendiranje poznatih tvrtki, kako bi pokušali prevariti ljude da im otkriju svoje podatke.

Nedavno su prevaranti pokušali upotrijebiti PayPal brand za krađu od žrtava, postavljajući odredišnu stranicu koja izgleda gotovo identično stranici za prijavu na PayPal, istovremeno stvarajući e-poštu koja oponaša izgled i dojam newslettera, e-pošte s obavijestima ili upozorenja iz tvrtke.

Međutim, ova e-poruka sadrži poveznicu koja umjesto da vodi žrtvu prema stvarnoj stranici za prijavu na PayPal, vodi je na lažnu odredišnu stranicu gdje će, ako je žrtva lakovjerna, odati svoje lozinke napadačima.

Izvor: Tech Radar

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti