Naslov zvuči futuristički i pokreće određenu dozu zabrinutosti, no došli smo u novu tehnološku eru gdje su se neke stvari drastično promijenile.

Neki su današnji dan prozvali "krajem industrijskog doba", no svi znamo su pred nama velike promjene u načinu kako živimo i funkcioniramo. Komercijalizacijom računala počeli smo razmišljati na drugačiji način, a zatim je uslijedila revolucija na mobilnom tržištu, s obzirom da će se 2017. godine isporučiti čak 1.5 milijardi uređaja, prema nekim istraživanjima.

No finski startup Uniqul ne čeka da se promjene same dogode, pa su se tako već bacili na posao i nedavno objavili "najbrži sistem plaćanja na svijetu" — putem tehnologije prepoznavanja lica. Uvijek kontroverzna tema "prepoznavanje lica" mogla bi mnogima biti prepreka, no u nekoj ,možda ne tako dalekoj budućnosti, ova tehnologija bit će sasvim normalna stvar.

Ideja iza Uniqula je da više nećete trebati raditi ništa osim biti vi sami. Nema više aplikacije, novčanika, samo morate pogledati u skener i to je to. "Cijela transakcija će biti obavljena u manje od 5s, a toliko vam treba samo da izvučete novčanik" — ističu iz Uniquala.

Ova će tehnologija svakako privući brojne kritike, no Uniqual nije jedina kompanija koja se bavi ovakvim stvarima. Američki Dieblod radi na istoj stvari samo što želi prepoznavanje lica uvesti na bankomate, dok Square već eksperimentira s prepoznavanjem lica u trgovinama, uz pomoć GPS-a i i WiFi-a.

U nastavku možete pogledati kako su to zamislili u Uniqalu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju