“Dobro došli u budućnost”: Saznali smo kako izgleda kada roboti ljudima otkažu poslušnost

Robotski usisavači odjednom su prestali raditi i nisu reagirali na upute iz mobilnih aplikacija, a poslušnost su otkazala i pametna zvona.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.11.2020. / 08:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Roboti polako, ali sigurno sve više ulaze u naše živote. Osim na radnim mjestima, skladištima i tvornicama gdje su već zamijenili ljude, sve su popularniji i kućanski roboti, ponajviše robotski usisavači. Robote za usisavanje popularizirao je iRobot sa serijom usisavača Roomba, a danas brojne kompanije u svojoj ponudi imaju takve male robote. Robotske usisavače moguće je programirati da, dok su ljudi na poslu, srede kuću i sami se vrate na svoju stanicu na punjenje, odnosno s većinom njih danas je moguće upravljanje putem mobilne aplikacije.

Roomba i7+ (Foto: iRobot) Najpoznatiji kućni robot dobit će i – ruke! Roomba će pomagati u pranju suđa i robe, pripremanju hrane…

Iako se Roombe mogu koristiti i bez interneta pritiskom na tipku na samom uređaju, putem aplikacije korisnici mogu s udaljenog mjesta aktivirati robota, odrediti koju će prostoriju čistiti i slično, a upravo putem aplikacije mnogi danas koriste svoje robotske usisavače. No prije nekoliko dana robotski usisavači otkazali su poslušnost te su prestali raditi. O problemima Roombi koje su samo odjednom prestale raditi dio je korisnika pisao na Twitteru, pri čemu je najupečatljiviji bio komentar: “Dobro došli u budućnost”. Jasno je kako ćemo u budućnosti sve više ovisiti o automatizaciji i robotizaciji, a ova je situacija dobar pokazatelj što će se dogoditi kada, iz nekog razloga, roboti otkažu poslušnost.

Razlog zbog kojeg korisnici više nisu mogli upravljati Roombama putem aplikacije jest problem s Amazonovom cloud infrastrukturom zbog čega neko vrijeme brojne stranice i servisi nisu bili dostupni. O Amazonovom oblaku ovise i Ringovi proizvodi poput pametnih zvona na vratima koji su prilično popularni u SAD-u te su, zbog istog problema i ona prestala raditi.

Roomba s9+ i Braava jet m6 Najveći stupanj autonomije do sada: Ove robote svi želimo u svojim kućanstvima!

Srećom, problem je brzo riješen te su web-stranice koje nisu bile dostupne poput npr. Washington Posta ubrzo ponovno proradile, kao i pametna zvona i robotski usisavači.

Izvor: BBC
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti