Najpoznatiji kućni robot dobit će i – ruke! Roomba će pomagati u pranju suđa i robe, pripremanju hrane…

Uređaji iRobota usisavaju kuće, peru podove i bazene, a uskoro bi nam mogli pomagati i pri složenijim kućanskim poslovima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.01.2020. / 08:18

Roomba i7+ (Foto: iRobot) (Foto: iRobot)

Za mnoga kućanstva diljem svijeta prvi robot koji su počeli koristiti bio je iRobotov Roomba. Iako ne izgleda kao klasičan robot, svoj posao usisavanja cijele kuće obavljao je (i i dalje obavlja) odlično te su se s vremenom na tržištu pojavili slični uređaji brojnih drugih kompanija.

Roomba s9+ i Braava jet m6 Najveći stupanj autonomije do sada: Ove robote svi želimo u svojim kućanstvima!

iRobot je s vremenom predstavio brojne modele svojih robotskih usisavača koji su dobili nove opcije pa danas s njima možemo upravljati pametnim telefonima, dok najnapredniji model sam prazni spremnik prašine, tako da je potpuno samostalan u svom poslu. Šefovi iRobota razmišljaju o budućnosti u kojoj će nam roboti pomagati u puno većem broju kućanskih poslova te neće biti ograničeni samo na usisavanje kuće ili pranje podova i bazena (i takvi su roboti u ponudi te kompanije).

U budućnosti iRobotovi roboti dobit će i – ruke. Takve verzije Roombe (odnosno pitanje je kako će se takvi roboti zvati) imat će puno kompleksnije zadatke te u američkoj kompaniji vjeruju da će moći pomagati u svakodnevnim kućanskim poslovima poput pranja suđa i robe, serviranja hrane i slično. Iako je iRobot najpoznatiji po robotskim usisavačima, kompanija je tijekom protekla desetljeća radila na razvoju robotske ruke za svoj vojni odjel. Taj je odjel prodan 2016. godine, no tehnologija robotske ruke ostala je u vlasništvu iRobota i vjerojatno će je iskoristiti za razvoj buduće robote.

Slika nije dostupna Imate robotski usisivač? Možda vas špijunira!

U razgovoru za medije tijekom sajma CES izvršni direktor iRobota Colin Angle rekao je kako njegova kompanija već sada radi na prototipu takva robota, no naravno, nije htio podijeliti neke dodatne informacije vezane uz prototip. Njegove najave o prototipu Roombe s rukama ipak ne znači da ćemo uskoro moći kupiti robota koji će nam pomoći u pranju i slaganju suđa ili robe. Naime, prema Angleu, prodaju takva robota ne treba očekivati još čak – 5 godina.

Izvor: The Verge

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti