Dogovoreno partnerstvo: Privatna svemirska postaja u svemir će odletjeti na Muskovu Starshipu

Uvjeti lansiranja nisu poznati, a Starlab bi u svemir trebao odletjeti najranije 2028. godine.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2024. / 11:17

Voyager Space (Foto: Voyager Space)

Rok trajanja Međunarodne svemirske postaje polako se primiče kraju, no to ne znači kako u budućnosti neće biti postaja u kojima će astronauti živjeti i provoditi eksperimente. Mjesto ISS-a u budućnosti ne bi trebala zamijeniti jedna, već više različitih postaja, a jedna od njih već se nalazi u svemiru i riječ je o kineskom Tiangongu.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) Međunarodna svemirska postaja broji posljednje godine, a njezino bi uništavanje moglo biti poseban spektakl

Ono što je zanimljivo jest da bi nosioci takvih svemirskih nastambi u budućnosti trebale biti - privatne kompanije. Slično na način kako danas astronauti na ISS lete u raketi privatne kompanije (Muskov SpaceX), tako bi za nekoliko godina ili kasnije, astronauti u svemiru mogli boraviti u postajama koje su razvile i izgradile privatne kompanije.

Jedna od takvih privatnih svemirskih postaja čiji je razvoj trenutno u tijeku jest Starlab, a na njoj surađuju Voyager Space i Airbus, zajedno s partnerima koji uključuju Northrop Grumman i Hilton. Iako dovršetak postaje još nije pri kraju, ove su kompanije već dogovorile njeno lansiranje i to na raketi koja također još nije dovršena i trenutačno se testira. Starlab bi tako u svemir trebao poletjeti sa Starshipom, raketom nove generacije koju razvija SpaceX, a za koju se Musk nada da bi jednom mogao odvesti ljude čak i na Mars.

Točno vrijeme lansiranja, naravno, nije poznato i ovisit će o razvoju kako same postaje, tako i Muskove rakete, ali je sigurno da to neće biti prije 2028. godine. Dylan Taylor, predsjednik i izvršni direktor Voyager Spacea naglasio je kako su se za SpaceX odlučili zbog njihove pouzdanosti te dosadašnjih uspjeha, kao i zbog veličine Starshipa zahvaljujući kojoj će trebati samo jedno lansiranje rakete kako bi se cijela postaja lansirala u svemir.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) Unatoč napetim odnosima dogovorili suradnju: Rusi i Amerikanci nastavljaju s letovima u svemir

Naime, Starlab je teži i veći u odnosu na Međunarodnu svemirsku postaju te njen promjer iznosi osam metara. S obzirom na to da je plan da se svi moduli Starlaba lansiraju odjednom, kako bi se izbjegla naknadna spajanja modula u svemiru, izbor je pao na najveću raketu koja bi tada trebala biti dostupna. Naravno, Taylor, kao i Musk, uvjeren je da će do tada Starship biti spreman te će vjerojatno sudjelovati u brojnim svemirskim misijama.

Kompanije koje razvijaju Starlab vjeruju kako će on u svemiru provesti najmanje 30 godina, a jedan od fokusa bit će istraživanje mikrogravitacije. U samoj postaji ima mjesta za četiri osobe te bi se u njoj trebali izmjenjivati astronauti NASA-e, Europske svemirske agencije, ali i komercijalnih kompanija.

Izvor: Gizmodo


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti