Međunarodna svemirska postaja broji posljednje godine, a njezino bi uništavanje moglo biti poseban spektakl

Kraj ISS-a kraj je i desetljeća miroljubive znanstvene suradnje u orbiti Zemlje.

Martina Čizmić | 25.11.2023. / 11:45

Međunarodna svemirska postaja (ISS) (Foto: NASA)

Međunarodna svemirska postaja (ISS) pred krajem je svog životnog vijeka. Posljednje 23 godine udomila je, na dulje ili na kraće, astronaute iz brojnih zemalja i omogućila brojna istraživanja.

No, činjenica je da će joj rok upotrebe isteći krajem ovog desetljeća, a NASA već planira njeno zbrinjavanje početkom 2030-ih godina.

Inženjeri koji nadziru rad ISS-a razradili su do sad nekoliko scenarija za uništenje ISS-a. Jedna je verzija da ISS nekontrolirano uđe u orbitu Zemlje i tamo izgori. Taj je plan prilično rizičan je je moguće da veliki komadi ISS-a prežive ulazak u atmosferu i padnu na površinu Zemlje. A ako je u pitanju nekontrolirani ulazak, to bi moglo ugroziti brojne gradove i tisuće ljudi.

Aplikacija Spot the Station Želite promatrati Međunarodnu svemirsku postaju? Isprobajte ovu aplikaciju

Druga je verzija da ju u kontroliranu putanju usmjeri posebna letjelica, što bi smanjilo rizik od ozlijeda na Zemlji.

Jednostavan plan, koji će, čini se, biti izuzetno skup za izvesti. Kako piše Scientific American, procjene su da će uništenje ISS-a stajati gotovo milijardu dolara. No, dodaju, cijena je vjerojatno prenapuhana jer NASA odbija koristiti ruske letjelice.

U svakom slučaju, znanstvenici i inženjeri imaju još nekoliko godina da razrade plan kojim bi se ISS uništio, uz minimalnu količinu krhotina koje bi mogle pasti na Zemlju. Idealno bi bilo kad bi u potpunosti izgorio u atmosferi ili kad bi krhotine pale na nenaseljeno područje.

Bez obzira na to kako ISS završi svoj put, sigurno je da će otići uz spektakl te da će njegovo izgaranje promatrati milijuni ljudi diljem svijeta. No, kraj ISS-a je i kraj desetljeća miroljubive znanstvene suradnje u orbiti Zemlje.

Astronaut Stephen Bowen na ISS I astronauti teško dišu: Stopa zagađenja zraka na Međunarodnoj postaji ruši rekorde

Što se tiče civilne suradnje, mislim da bi je mnogi opisali kao najveći projekt koji je ikada započet u ljudskoj povijesti, rekla je Mai'a Cross, politologinja sa Sveučilišta Northeastern.

Hoće li se ikad takav projekt ponoviti? Gledano iz današnje perspektive - veoma teško. Posljednjih godina Kina je izgradila svoju svemirsku postaju, a Rusi su objavili planove za izgradnju vlastite postaje.

Jedina šansa za neko ponovno zajedničko djelovanje u orbiti, mogla bi se pojaviti izgradnjom komercijalnih svemirskih postaja, do kojih bi svi imali jednak pristup i morali poštivati jednaka pravila.

Izvor: Scientific American 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti