Želite promatrati Međunarodnu svemirsku postaju? Isprobajte ovu aplikaciju

Aplikaciju su razvili u NASA-i, ali je ona otvorenog koda, tako da bilo tko može pristupiti aplikaciji, mijenjati je i koristiti u vlastitim projektima te pružiti nebavezne povratne informacije programerima.

Martina Čizmić | 04.11.2023. / 11:15

Aplikacija Spot the Station (Foto: NASA)

Svako toliko na nebu iznad Hrvatske moguće je vidjeti Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). No kad i gdje točno?

Kako bi ljubiteljima astronomije olakšala potragu i promatranje ISS-a, NASA je razvila zanimljivu aplikaciju koja jednostavno omogućava pronalaženje termina preleta i olakšava uočavanje ISS-a. 

Mobilna aplikacija Spot the Station, dostupna za iOS i Android, nadovezuje  se na internetsku stranicu istog imena i pruža dodatne mogućnosti i informacije o ISS-u. Sučelje proširene stvarnosti olakšava korisnicima lociranje postaje i pruža opcije za snimanje i dijeljenje slika i videa u stvarnom vremenu. Uz proširenu stvarnost, ugrađeni kompas aplikacije pokazat će gdje se nalazi svemirska postaja – čak i ako ste na drugoj strani zemaljske kugle. Korisnici se također mogu prijaviti za obavijesti o budućim preletima nad njihovom lokacijom.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) NASA ima plan za povratak ISS-a na Zemlju iz orbite vrijedan milijardu dolara

Kako objašnjavaju iz NASA-e, svemirska je postaja vidljiva jer reflektira svjetlost Sunca, baš kao i Mjesec. No, za razliku od Mjeseca, svemirska postaja nije dovoljno svijetla da bi se vidjela danju. Može se vidjeti samo kada je zora ili sumrak. Zbog toga nije uvijek vidljiva u nekom redovnom rasporedu. Ponekad ISS prelijeće lokaciju na kojoj se nalazite, ali je dovoljno nisko na horizontu da je zbog zgrada jednostavno - ne vidite. A to će vam aplikacija reći.

Aplikaciju su razvili u NASA-i, ali je ona otvorenog koda, tako da joj bilo tko može pristupiti, mijenjati je i koristiti u vlastitim projektima te pružiti neobvezne povratne informacije programerima. NASA će, ističu, nastaviti ažurirati i poboljšavati mobilnu aplikaciju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti