NASA ima plan za povratak ISS-a na Zemlju iz orbite vrijedan milijardu dolara

Dobro je poznata činjenica da Međunarodna svemirska postaja nikad nije bila namijenjena da vječno ostane u orbiti, no njezino gašenje i vraćanje na Zemlju predstavlja velik izazov. NASA, međutim, ima plan da to elegantno izvede.

Branimir Vorša | 27.09.2023. / 10:22

Međunarodna svemirska postaja (ISS) (Foto: NASA)

NASA je predstavila plan vrijedan milijardu dolara za gašenje i rušenje Međunarodne svemirske postaje (ISS) do 2031. godine zbog strukturnih opterećenja. Cilj je angažirati tvrtku za stvaranje "svemirskog tegljača", nazvanog US Deorbit Vehicle (USDV), kako bi on spustio ISS s 440 na 120 kilometara iznad Zemljine površine prije nego što se sruši u Tihi ocean.

Prijedlozi za taj tegljač podnose se do 17. studenog, a proces povlačenja ISS-a iz Zemljine orbite započet će 2026. godine.

Iz orbite u "groblje svemirskih letjelica"

Astronaut Stephen Bowen na ISS I astronauti teško dišu: Stopa zagađenja zraka na Međunarodnoj postaji ruši rekorde

Mnoge tone materijala udarit će u ocean relativno netaknute...Možete sigurno letjeti ISS-om do visine od oko 250 km. Nakon toga potreban vam je ovaj posebni USDV tegljač, koji će preuzeti upravljanje, objašnjava Jonathan McDowell, astrofizičar sa Sveučilišta Harvard.

ISS će se prirodno raspasti na oko 320 kilometara iznad Zemljine površine do 2030. godine. U toj će točki posada započeti konačno spuštanje, a postaja će dosegnuti "točku s koje nema povratka" na 280 kilometara iznad Zemlje. Svemirski tegljač zatim će gurnuti ISS prema Zemlji na visini između 120 i 80 kilometara iznad površine.

Vanjski će se moduli rastopiti, a izloženi hardver isparit će pod ekstremnim temperaturama tijekom spuštanja ISS-a brzinom od 28.800 kilometara na sat kroz Zemljinu atmosferu. Preživjeli ostaci past će u Point Nemo, područje u Tihom oceanu koje se inače koristi kao groblje svemirskih letjelica.

McDowell je istaknuo potrebu za snažnim raketnim motorom USDV tegljača. Dakle, USDV mora biti velik (puno pogonskog goriva) i imati velik motor (tako velik potisak u kratkom vremenu), a niti jedan od postojećih teretnih brodova nema ništa od navedenog, pojasnio je.

Tranzicijski plan

Predsjednik Ronald Reagan prvobitno je najavio izgradnju ISS-a 1984. godine, a prva američka komponenta lansirana je 1998. godine. Otad je ugostio više od 250 posjetitelja iz 20 zemalja. Prvobitno planiran za 15-godišnji rad, ISS je premašio taj rok, ali strukturno trošenje jednostavna zahtijeva povlačenje te svemirske postaje.

Astronauti Crew-6 Nakon šest mjeseci boravka na ISS-u, astronauti se napokon vratili na Zemlju

Više svemirskih agencija, uključujući NASA-u, CSA, ESA-u, JAXA-u i Roscosmos, dijele odgovornost za rušenje ISS-a na siguran način. Obvezali su se upravljati postajom do 2030. godine, s tim da se obveza Rusije proteže najmanje do 2028. godine.

NASA je istraživala različite mogućnosti razgradnje, ali rastavljanje u svemiru, podizanje u višu orbitu ili dopuštanje da se raspadne u orbiti predstavljalo je izazove. Kako bi održala prisutnost u svemiru, NASA razvija tranzicijski plan tražeći privatne tvrtke za stvaranje svemirske postaje. Među zainteresiranim su tvrtkama Axiom Space, Blue Origin i Northrup Grumman.

Robyn Gatens, direktor Međunarodne svemirske postaje u sjedištu NASA-e, istaknuo je središnju ulogu ISS-a u znanstvenim istraživanjima i njezin potencijal za komercijalnu budućnost u niskoj Zemljinoj orbiti.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti