Američki startup surađuje sa SpaceX-im i ima velike planove: Već za 2 godine mogli bi lansirati privatnu svemirsku postaju

Osim što bi postaja trebala poletjeti u svemir s raketom SpaceX-a, namjeravaju iskoristiti i njihovu tehnologiju, odnosno sustav za održavanje životnih uvjeta.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.05.2023. / 13:40

Haven-1 (Foto: Vast Space)

Iz kalifornijskog startupa Vast najavili su kako će najranije u kolovozu 2025. u svemir lansirati prvu privatnu svemirsku postaju Haven-1 . Riječ je o prilično ambicioznom planu jer još nisu niti počeli s razvojem dijelova za stanicu na koju jednom misle prevoziti putnike i to, naravno, naplaćivati.

Polarna svjetlost iznad Zemlje Apsolutno nevjerojatno: Astronaut snimio polarnu svjetlost iz potpuno drugačijeg kuta

Osnivač i izvršni direktor Vasta Jed McCaleb, koji se obogatio na kriptovalutama, prilikom najave ovog pothvata rekao je kako je oduševljen projektom prve komercijalne svemirske postaje Haven-1 u koju misli uložiti svojih 300 milijuna dolara. McCaleb trenutačno ne razmišlja o vanjskom financiranju, sve dok ne izgrade svoju svemirsku stanicu od koje će moći zarađivati.

Iako je 300 milijuna dolara veliki novac, jasno je kako je teško očekivati da će ta cifra biti dovoljna za razvoj i gradnju jednog tako kompleksnog objekta, čega je svjestan i osnivač i šef tvrtke. Također, teško je i očekivati da će u samo dvije godine njegov startup uspjeti razviti, ali i testirati kapsulu namijenjenu za život ljudi u svemiru. McCaleb ipak ima jedan adut u rukavu, a to je - suradnja sa SpaceX-om.

Dvije su kompanije potpisale sporazum prema kojem bi svemirska postaja u svemir poletjela s raketom SpaceX-a, a McCaleb kaže kako će njegova svemirska postaja koristiti sustav za održavanje životnih uvjeta kakav se koristi u SpaceX-ovoj letjelici Dragon, tako da njega neće morati razvijati od nule. Početni plan je imati jednostavnu svemirsku postaju na koju će se s vremenom moći spajati različiti moduli. Ako sve prođe po planu i jednom Vastova postaja Haven-1 zaista bude letjela jako visoko iznad naših glava, ona bi trebala primati turiste i astronaute, a koliko će iznositi cijena takvih svemirsko-turističkih aranžmana nije poznato.

SpaceX Crew-6 - Andrey Fedyaev, Woody Hoburg, Stephen Bowen i Sultan Alnedayi SpaceX uspješno otpremio novu posadu na Međunarodnu svemirsku postaju

Haven-1 i SpaceX-ov Dragon (Foto: Vast Space)

Inače, Vast nije jedina kompanija s ovakvim ambicijama te više kompanija namjerava lansirati privatne svemirske stanice, u čemu ih podržava i NASA koja je najavila kako se bliži kraj Međunarodnoj svemirskoj postaji na kojoj astronauti borave više od 20 godina.

Izvor: Digital Trends 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti