SpaceX uspješno otpremio novu posadu na Međunarodnu svemirsku postaju

Iako su napetosti između Washingtona i Moskve na najnižoj točki godinu dana od početka ruske ofenzive u Ukrajini, dvije zemlje očuvale su svemirski program razmjene koji omogućuje Rusima da prema ISS-u putuju letjelicom SpaceX, odnosno da američki astronauti onamo stižu ruskim raketama Sojuz.

Hina | 03.03.2023. / 10:04

SpaceX Crew-6 - Andrey Fedyaev, Woody Hoburg, Stephen Bowen i Sultan Alnedayi (Foto: SpaceX)

Svemirski brod SpaceX s dvojicom američkih astronauta, ruskim kozmonautom i astronautom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, u petak je uspješno pristao na Međunarodnu svemirsku postaju u 1:40 po mjesnom vremenu (6:40 po srednjoeuropskom ), gotovo 25 sati nakon što je lansiran iz NASA-ina svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.

U ponedjeljak je lansiranje otkazano tri minute prije polijetanja zbog tehničkih problema. Nakon otkazivanja misije začepljeni filter je zamijenjen, sistem pročišćen, a potom su počele pripreme za novo lansiranje.

Zadaća četveročlanog tima je provesti više od 200 eksperimenata i tehnoloških demonstracija na svemirskoj postaji, u rasponu od istraživanja rasta ljudskih stanica u svemiru do kontrole zapaljivih materijala u mikrogravitaciji.

Modeli ruskiih raketa Ovih pet ruskih tvrtki želi uzeti dio kolača SpaceX-u

Neka od istraživanja pomoći će da se utre put budućim dugim ljudskim ekspedicijama na Mjesec u sklopu NASA-ina programa Artemis, njegova nasljednika Apolla, objavila je američka svemirska agencija.

Posada ISS-a odgovorna je i za održavanje te za popravke na svemirskoj postaji, kao i za pripremu dolaska i odlaska ostalih astronauta i tereta.

Ovo je šesti put da SpaceX osigurava transport NASA-inih astronauta na ISS u posljednje tri godine otkako je milijarder Elon Musk počeo slati američke astronaute u orbitu u svibnju 2020. Otada SpaceX transportira posade i teret za NASA-u na ISS, koristeći pritom svoju raketu Falcon 9 i kapsulu Dragon.

Posadu Crew-6 čine astronauti NASA-e Stephen Bowen i Warren Hoburg, astronaut iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Sultan al-Nejadi te ruski kozmonaut Andrej Fedjajev.

Sultan al-Nejadi (41) četvrti je astronaut iz neke arapske zemlje u povijesti, odnosno drugi iz Emirata, ali je prvi koji će šest mjeseci provesti u svemiru.

Iako su napetosti između Washingtona i Moskve na najnižoj točki godinu dana od početka ruske ofenzive u Ukrajini, dvije zemlje očuvale su svemirski program razmjene koji omogućuje Rusima da prema ISS putuju letjelicom SpaceX, odnosno da američki astronauti onamo stižu ruskim raketama Sojuz.

Polijetanje SpaceX-ove rakete Nova velika investicija: Evo koliko sada vrijedi SpaceX

Svemirska stanica jedno je od rijetkih područja suradnje SAD-a i Rusije.

Po pristajanju posada provodi niz standardnih provjera i omogućuje da se stvori tlak u prolazu između kapsule i ISS-a prije nego što se otvore vrata koja vode u unutarnji dio svemirske postaje.

Tim Crew 6 na ISS-u je dočekalo sedmero putnika svemirske postaje - troje članova NASA-ine posade, među kojima je i zapovjednica Nicole Aunapu Mann, prva Indijanka koja je poletjela u svemir, zajedno s tri Rusa i jednim japanskim astronautom.

Njih sedmero misiju bi trebalo završiti i postaju napustiti ovaj mjesec.

Četvero će ih se vratiti u SpaceX Dragonu, kojim su se u listopadu dovezli u orbitu, a troje će se vratiti kući u ruskoj svemirskoj letjelici Sojuz, koja je prošli tjedan na ISS letjela prazna da bi zamijenila onu na kojoj je došlo do curenja rashladne tekućine dok je bila ''usidrena'' na postaji u prosincu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti