Što s ISS-om nakon kraja njegova životnog vijeka? U NASA-i intenzivno rade na tome i misle da imaju plan

I drugi partneri u ISS-u (ruski Roskozmos, japanski JAXA, europski ESA i kanadski CSA) također rade na svojim planovima za spuštanje ISS-a, a koji će u konačnici biti odabran i upotrebljen, još nije odlučeno.

Martina Čizmić | 15.03.2023. / 14:44

ISS (Foto: Getty Images)

Međunarodna svemirska postaja (ISS) bliži se svome kraju. Iako su joj iz NASA-e produljili životni vijek do kraja desetljeća, jasno je da će u nekom trenutku astronauti jednostavno prestati dolaziti.

Problem je što s tim golemim objektom kad on više ne bude u upotrebi? U NASA-i već dugo razmišljaju o tome i razrađuju plan koji bi omogućio sigurno spuštanje ISS-a iz njegove orbite te omogućavanje da se sigurno spusti i izgori u Zemljinoj atmosferi na području poznatom kao "Point Nemo".

Da su nešto smislili moglo se iščitati iz prijedloga proračuna ove svemirske agencije za 2024. godinu koji je objavila Bijela kuća. Prema tom prijedlogu, NASA bi 180 milijuna dolara iskoristila za "pokretanje razvoja plana za stvaranje svemirskog tegljača". Radi se o letjelici koja bi trebala "deorbitirati" ISS i pobrinuti se da on izgori na pravom mjestu u atmosferi.

Slika nije dostupna Suradnja se nastavlja: NASA i Roskosmos potpisali sporazum o zajedničkim letovima

No, to ne znači i da bi 180 milijuna dolara pokrilo njegovu izgradnju. Na konferenciji za novinare, NASA-ina voditeljica za ljudske svemirske letove, Kathy Lueders, otkrila je kako su dobili procjenu troškova za izgradnju i postavljanje tegljača u orbiti. Iznos? Prava sitnica. Tek nešto manje od oko milijardu dolara.

Lueders je pojasnila kako je plan iskoristiti postojeću svemirsku letjelicu, ruski teretni brod Progress, koji opskrbljuje ISS potrebnom opremom, hranom i svime ostalim što je potrebno.

Zanimljivo, Lueders je otkrila i kako drugi partneri u ISS-u (ruski Roskozmos, japanski JAXA, europski ESA i kanadski CSA) također rade na svojim planovima za spuštanje ISS-a, a koji će u konačnici biti odabran i upotrebljen, još nije odlučeno.

Međunarodna svemirska postaja (ISS) Rusija donijela odluku: Odlaze iz Međunarodne svemirske postaje 2024. godine i kreću s gradnjom ROSS-a

Pogotovo jer je prošlog ljeta ruski Roskozmos najavio povlačenje s ISS-a nakon 2024. godine te izgradnju vlastite svemirske postaje. Iako su SAD i Rusija zategnuli odnose nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, obje su države nastavile suradnju u svemiru. Dijelom jer je postaja tako građena da ne može funkcionirati ako njome upravlja samo jedna strana.

Ako ne dođe do kakvih problema, partneri imaju još nekoliko godina da osmisle i testiraju svoj plan za sigurno spuštanje ISS-a. To je, u konačnici, u interesu svih - kako onih koji su gradili postaju, tako i svih nas ostalih koji živimo na Zemlji i ne želimo da ISS nekontrolirano padne. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti