Apsolutno nevjerojatno: Astronaut snimio polarnu svjetlost iz potpuno drugačijeg kuta

Polarna svjetlost ovih je dana vidljiva jer se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa.

Martina Čizmić | 06.03.2023. / 08:20

Polarna svjetlost iznad Zemlje (Foto: Josh Cassada/Platforma X)

 Polarna svjetlost fenomen je koji oduševljava ljude stoljećima, no tek je mali broj ljudi imao priliku (ili sreću) vidjeti taj fenomen uživo. Tijekom proteklog tjedna, zahvaljujući savršenim uvjetima, polarna svjetlost ili aurora borealis mogla se vidjeti i južnije no što je to uobičajeno.

No, kako ovaj fenomen izgleda iz svemira? Zahvaljujući američkom astronautu Joshu Cassadi, koji je uz sebe imao fotoaparat, imamo priliku uživati u ovom spektaklu iz potpuno drugačijeg kuta.

Slika nije dostupna Velik misterij: Proizvodi li polarna svjetlost zvukove koje ljudsko uho može čuti?

Cassada boravi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, a fotografija je nastala kad je postaja prolazila iznad sjevernog dijela Zemlje tijekom noć.

Apsolutno nevjerojatno, napisao je Cassada u komentaru fotografije koju je objavio na Twitteru.

Polarna svjetlost ovih je dana vidljiva jer se Sunce približava vrhuncu svog 11-godišnjeg ciklusa. Solarni vjetrovi koji su nastali izbacivanjem koronalne mase, donijeli su velike količine plazme do Zemlje, a njen udarac u atmosferu rezultira nastankom polarne svjetlosti.

A kako je izgledalo s druge strane, objavio je Joel Weatherly iz Alberte u Kanadi koji je na svojoj snimci uhvatio i polarnu svjetlost i ISS.

 

 

Kako ističu znanstvenici, sljedećih godina bit će još prilika za promatranje polarne svjetlosti, jer bi Sunce na vrhuncu svog ciklusa trebalo biti 2025. godine. Dakle, možemo očekivati još spektakularnih fotografija poput ove astronauta Cassade.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti