Dok-Ing predstavio inovaciju u svijetu specijalnih postrojbi - protuterorističko navalno vozilo MV-3

Stroj je prvenstveno namijenjen rješavanju kriznih situacija u zatvorenim prostorima - poput trgovačkih centara, aerodroma, koncertnih i sportskih dvorana.

Martina Čizmić | 02.03.2023. / 10:49

DOK-ING MV-3 (Foto: Dok-ing)

DOK-ING je na sajmu Enforce Tac premijerno predstavio inovacijski iskorak u svijetu protuterorizma - stroj MV-3. Kako ističu, taj multifunkcionalni stroj namijenjen je specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i antiterorističkim postrojbama policije i vojske.

Na sajam Enforce TAC došli smo kako bismo svjetskom tržištu predstavili naš najnoviji robotski sustav – MV-3 Hystrix. MV-3 sustav je jedinstven u svijetu te je napravljen kako bi premostio identificirani jaz u sposobnostima uočen prilikom obavljanja protuterorističkih zadaća specijalnih postrojbi. Koristi se u zadaćama borbe protiv terorizma i rješavanja kriznih situacija visokog rizika kao što su teroristički napadi, talačke krize i slično. DOK-ING-ov inovativni sustav privukao je veliku pozornost posjetitelja te je impresionirao svojim tehničkim i taktičkim mogućnostima u rješavanju potencijalnih intervencija visokog rizika. Stroj je prvenstveno namijenjen za rješavanje kriznih situacija u zatvorenim prostorima - poput trgovačkih centara, aerodroma, koncertnih i sportskih dvorana, istaknuo je Dino Išasegi, voditelj kupaca DOK-ING-a.

Robotski sustavi za razminiranje za Ukrajinu Hrvatski roboti razminiravat će Ukrajinu: Dva su već na putu, a ukupno će ih biti osam

Protuterorističke intervencije predstavljaju znatnu prijetnju taktičkim timovima upravo zbog ograničenja osobne balističke zaštite te je upravo taj višenamjenski stroj nastao temeljem analiza provedbenih antiterorističkih strategija i naučenih lekcija. MV-3 taktičkom timu daje mogućnost korištenja sustava s taktičkim timom ili bez njega, što omogućuje fleksibilnost i modularan pristup bez potrebe za izlaganjem specijalnih taktičkih timova opasnostima. Ako stroj ide u rizično područje bez taktičkog tima (specijalnih, interventnih i sličnih postrojbi), stroj ima mogućnost istraživanja i izviđanja s naprednim videosustavom od devet kamera i dva LCD monitora. Uz to, može uklanjati opasne prepreke zahvaljujući dodatnim alatima, a ima i detektore određenih plinova (primjerice butan, propan itd). Stroj na sebi može prenijeti još 700 kg dodatne specijalističke opreme poput formacijskih zaštitnih balističkih štitova, oružja i streljiva, ljestvi i drugo, objasnio je Alenko Ribić, nekadašnji pomoćnik za operativne zadaće specijalnih postrojbi MUP-a, a sad vanjski suradnik DOK-ING-a.

DOK-ING DOK-ING demonstrirao uklanjanje vozila u kojem se nalazila eksplozivna naprava

Dodao je kako se sve te opcije koriste i s taktičkim timom na stroju koji se može sastojati od osam ljudi, a može se koristiti za prijevoz ranjenih osoba i ostalog ljudstva. Kao posebnu prednost istaknuo je balističku zaštitu, odnosno balistički štit iznimno visoke zaštite IV., čime se smanjuje pogibeljnost i mogućnost ozljeda. Uvođenjem protuterorističkog navalnog vozila MV-3 u operativni sustav specijalnih postrojbi, smatra Ribić, znatno će se podignuti njihova taktička sposobnost, smanjiti vrijeme izvođenja operacija i, ono najvažnije, povećati razina zaštite pripadnika taktičkih timova prilikom intervencija, 

Zbog svih njegovih mogućnosti, u DOK-ING-u očekuju velik interes za tim specijaliziranim strojem. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti