Hrvatski roboti razminiravat će Ukrajinu: Dva su već na putu, a ukupno će ih biti osam

U DOK-ING-u vjeruju kako je ovo tek početak odnosa Hrvatske i Ukrajine u području protuminskog djelovanja i upravo ovaj ekosustav koji obuhvaća stručnost, iskustvo, ali i inovativnost u pristupu i proizvodima.

Martina Čizmić | 16.02.2023. / 13:19

Robotski sustavi za razminiranje za Ukrajinu (Foto: Dok-ing)

Hrvatski robotski sustavi za razminiranje pregledavat će i razminirati minsko sumnjivo područje u Ukrajini zahvaljujući donaciji koju je osigurao američki donator. 

Kako su objavili iz tvrtke DOK-ING, ukupno će prema Ukrajini otputovati čak osam robotskih sustava za humanitarno razminiranje. Tijekom primopredaje, kojoj su nazočili predstavnici SESU iz Ukrajine, ali i visoki predstavnici Ravnateljstva Civilne zaštite, Centra za testiranje, razvoj i obuku, istaknuto je kako je u Ukrajini vidljiva sve veća potreba za pomoći u humanitarnom razminiranju. 

Naša Vlada, na čelu s predsjednikom Vlade g. Plenkovićem, jednako s ministrom unutarnjih poslova g. Božinovićem od početka snažno daju podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu. Kao što svakom prilikom predsjednik Vlade g. Plenković ističe, Hrvatska je nažalost imala slično iskustvo kao Ukrajina, ali zahvaljujući tome stekli smo bogato iskustvo u protuminskom djelovanju. Kao što je na posljednjem sastanku s predsjednikom Zelenskim predsjednik Plenković istaknuo, sklopit će se i sporazum o suradnji u području protuminskog djelovanja između Ukrajine i Hrvatske, a jedan od najvažnijih segmenata te suradnje i pomoći upravo je isporuka naše opreme i strojeva za humanitarno djelovanje. Mi smo više puta istaknuli da imamo bogato iskustvo, imamo znanje te imamo resurse. Drago mi je što su i naši prijatelji iz Ukrajine prepoznali kvalitetu robotskih sustava za humanitarno razminiranje koje proizvodi DOK-ING i ovom prilikom zahvaljujem i tvrtki DOK-ING i predstavniku američkog donatora koji su to prepoznali i smatramo da je to jedan najkonkretnijih i najbržih vidova kojim se može pružiti pomoć u tom humanitarnom djelu. I ovom prilikom bih htio zahvaliti tvrtki DOK-ING koja je imala i još uvijek ima veliku ulogu u razminiranju područja Republike Hrvatske, a kao što vidimo imat će, vjerujem, značajnu ulogu u razminiranju Ukrajine, istaknuo je Neven Karas, koordinator za poslove civilne zaštite Ravnateljstva Civilne zaštite.

U DOK-ING-u vjeruju kako je ovo tek početak odnosa Hrvatske i Ukrajine u području protuminskog djelovanja i upravo ovaj ekosustav koji obuhvaća stručnost, iskustvo, ali i inovativnost u pristupu i proizvodima, može biti pouzdan partner Ukrajini u njenim aktivnostima, na čelu s Republikom Hrvatskom.

Drago mi je što nas je DOK-ING pozvao na ovu primopredaju i što je DOK-ING svojom ekspertizom prepoznat u cijelom svijetu i u SAD-u. Upravo ovo iskustvo u razminiranju u svim političkim susretima ističemo kao veliku komparativnu prednost Hrvatske. Žao nam je što se dogodila ruska agresija na Ukrajinu i što smo se svi našli u tragičnoj situaciji, ali ipak možemo ponuditi pomoć u više segmenta: diplomaciji, financijski te u razminiranju. Hrvatska će biti domaćin konferencije u listopadu te želimo uspjeh u svim našim budućim aktivnostima i suradnji, dodala je Dunja Sičaja iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

Podsjetimo, radi se o robotskim sustavima koji se koriste za humanitarno razminiranje, a zahvaljujući daljinskom upravljanju i brojnim dodatnim mogućnostima, čine sam proces razminiranja sigurnijim za sve uključene u taj proces. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti