Dokumenti procurili u javnost: 'Potvrđen' Appleov veliki projekt

Novinari su se dokopali dokumenta koji su 'potvrdili' glasine o Appleovom automobilu i koji su otkrili kako je iCar već spreman za testiranje

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.08.2015. / 08:51

Dokumenti procurili u javnost: 'Potvrđen' Appleov veliki projekt

Nakon smrti Steva Jobsa novinari su, na temelju informacija iz njegove biografije koju je napisao Walter Isaacson te drugih glasina, zaključili kako je jedan od osnivača Applea razmišljao o još dva velika projekta koja je htio ostvariti sa svojom kompanijom. Jedan od tih projekata je televizor, o kojem smo dugo čitali glasine, no čini se da iTV ne trebamo očekivati tako skoro, dok je drugi veliki projekt Appleov automobil. Ove su godine prvi puta objavljene neke ozbiljnije glasine o tome kako Cook i ekipa u tajnim laboratorijima razvijaju automobil koji bi se na tržištu trebao pojaviti do 2020. godine, a iako iz Applea nisu htjeli komentirati ove informacije, posljednjih mjeseci zaposlili su stručnjake iz automobilske industriju, među inima i stručnjake za razvoj autonomnih vozila.

Želja Stevea Jobsa: Apple razvija iCar?

S obzirom da su se priče oko Appleovog automobila pojavile tek u posljednjih nekoliko mjeseci, većina novinara smatrala je kako je projekt tek u začetku, no dokumenti kojih su se dokopali novinari The Guardiana govore kako je Apple već daleko dogurao s razvojem ovog automobila te trenutno traže poligone na kojima će testirati svoj automobil. Dokumenti tako otkrivaju kako su se inženjeri iz Appleove divizije zadužene za razvoj 'specijalnih projekata' sastali s ljudima iz GoMentum Stationa, velikog poligona u blizini San Francisca koji je prije bio pomorska baza, a sada je pretvoren u testni centar za automobile bez vozača. Inženjer Frank Fearon iz Applea zatražio je informacije o tome kada bi im testni poligon za autonomne automobile mogao biti dostupan kako bi se mogli dogovoriti s drugim kompanijama koje će ga koristiti.

'Čini se kako je Appleov automobil već spreman za cestu', komentirali su na The Guardianu, a još u svibnju Jeff Williams iz Applea rekao je kako je automobil 'ultimativni mobilni uređaj' te kako njegova kompanija stalno proučava brojna različita tržišta na kojima bi mogli napraviti veliku razliku. Jedno od tih tržišta je i automobilsko te ljubitelji ove kompanije od iCara očekuju fantastičan dizajn (osnova za njega navodno bi mogao biti BMW i3) i ugrađene brojne napredne tehnologije, ali i veliku cijenu. Do sada je najdalje s razvojem ovakvih automobila stigao Google čiji su automobili kojima upravljaju računala već odvozili stotine tisuća kilometara po Americi, a iako su sudjelovali u (lakšim) prometnim nesrećama, niti jedan put krivnja nije bila na autonomnom automobilu, a u ove tehnologije milijune dolara ulažu i automobilske kompanije. 

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti