Domaća kompanija privukla pozornost svojom robotskom platformom za djelovanje u ekstremnim uvjetima

Dok-ing je svoju jedinstvenu robotsku platformu predstavio u lipnju 2021. godine u Zagrebu, a sad ju je ponudio i na inozemnom tržištu.

Martina Čizmić | 09.03.2022. / 13:21

Predstavljanje sustava Komodo
Predstavljanje sustava Komodo - 4 (Foto: Branimir Vorša/Zimo)

Robotska platforma Komodo, koju je razvila hrvatska kompanija Dok-ing, privukla je veliku pozornost na World Defense Showu u Rijadu. Radi se o jedinstvenoj robotskoj platformi za djelovanje u uvjetima kemijske, biološke, radiološke i nuklearne (CBRN) opasnosti.

Kako ističu iz Dok-inga, Komodo je predstavljen službenim delegacijama Kopnene vojske, Mornarice i Nacionalne Garde Saudijske Arabije, kao i nizu drugih međunarodnih posjetitelja iz sektora obrane i sigurnosti. Saudijci su osim za Komodo iskazali interes i za MV-2, kompaktni robotski sustav za razminiranje, uklanjanje improviziranih eksplozivnih naprava (C-IED) i druge primjene na osobito teškom i zahtjevnom terenu.

Predstavljanje sustava Komodo - 4 VIDEO i FOTO Dok-Ing predstavio svoje najmodernije robotsko vozilo dosad za koje kažu da je bez konkurencije: "Granica mu je samo mašta"

Sajam World Defense Show u Rijadu održava prvi put, a prema najavama domaćina, trebao bi postati tradicionalan sajam obrambene industrije. Sajam je utemeljila saudijska Glavna uprava za vojnu industriju GAMI, a partneri su državna kompanija za vojnu industriju SAMI, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova i agencije iz sigurnosnog sustava Kraljevine Saudijske Arabije. Organiziran je na više od 800 tisuća četvornih metara izložbenog prostora, uz sudjelovanje izlagača kao što su Lockheed Martin, Boeing, General Dynamics, BAE Systems i drugih predvodnika industrije. Na sajmu je ukupno izlagalo 450 kompanija iz 37 zemalja, koje su predstavile obrambena i sigurnosna rješenja za kopno, zrak, more i kibernetički prostor.

Komodo u Rijadu (Foto: Dok-ing)

Iako je sajam ove godine organiziran prvi put, ugodno nas je iznenadila veličina sajma, kao i sudjelovanje vodećih globalnih igrača iz obrambene industrije. Ovaj sajam je već sada na razini etabliranih najvećih događaja ove vrste u svijetu. Ohrabrio nas je veliki interes koji su domaćini Saudijci, ali i predstavnici drugih zemalja, pokazali za Komodo. Sastali smo se i s predstavnicima najveće saudijske kompanije za rudarstvo Ma'aden, koji su iskazali potencijalni interes za naše strojeve za podzemno rudarstvo, rekao je Subeije Kalo, direktor prodaje Dok-inga za Kraljevinu Saudijsku Arabiju, koji je predvodio delegaciju u Rijadu.

Podsjetimo, Dok-ing je Komodo predstavio u lipnju 2021. godine nakon više od tri godine razvoja. Tada je rečeno kako je riječ je jedinstvenom stroju koji može djelovati u uvjetima otvorene vatre, eksplozije, urušavanja, visokih koncentracija eksplozivnih i toksičnih tvari, kao i u terorističkim prijetnjama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti