Doogee Y100 Pro, jedan od boljih kineskih pametnih telefona

Iako postoje tisuće proizvođača pametnih telefona koji stižu iz Kine, a svakim danom ih je sve više, neki od njih uspjeli su se probiti na tržište.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 23.10.2015. / 08:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nema sumnje da su Kinezi sve bolji u proizvodnji tehnologije, posebice pametnih telefona. Kvalitetnom ne mogu konkurirati premium telefonima poput HTC-a, LG-a, Applea ili Samsunga, no s druge strane oni se bore svojom niskom cijenom.

Iako se uređaji kreću oko 1.000 - 1.500 kuna, većina njih izgleda odlično i isto tako radi, obično su im nedostaci slabije preference i lošiji ekrani, no i taj nivo će zadovoljiti svakog korisnika kojemu ne treba uređaj visoke kvalitete.

Jedan od brandova koji se često spominju u krugovima “Kineza” je svakako Doogee čije modele smo imali u nekoliko navrata isprobati. Njihov Valencia 2 Y100 Pro je sasvim solidan uređaj s 5-inčnim IPS zaslonom rezolucije 1280 x 720, a koji u sebi sadrži 2GB RAM-a, 16GB interne memorije.

Procesor jest malo slabiji od konkurentskih uređaja pa tako Y100 Pro ima četverojezgreni MediaTek radnog takta 1.0GHz, te bateriju od 2200mAh.

Čim primite uređaj u ruke vidjet ćete da se radi o finom dizajnu koji dobro leži u ruci, zahvaljujući oblim rubovima. Ekran moram priznati nije najbolji koji sam vidio, ali nije niti loš. Sam uređaj radi izvrsno i vrlo brzo bez trzanja i zastajkivanja, što mu je velika prednost. Još jedna loša strana uređaja jest što kapacitivne tipke nisu osvijetljene, pa je ponekad malo teže pronaći točnu lokaciju, ali s vremenom se naviknete.

Kamera je nešto na što treba obratiti pažnju. Inače, uređaj ima 13MP stražnju i 8MP prednju kameru, a u samom sučelju odmah možete birati način snimanja i odrediti neke efekte, kao i ISO osjetljivost. Isto tako video je odmah dostupan iz prvog izbornika, a možete koristiti softversku stabilizaciju, time-lapse i rezoluciju snimanja maksimalno do 720p.

Iako se kvaliteta svrstava u neki prosjek, ne možete očekivati od uređaja koji košta 100 dolara bez carine da spada u sam vrh.

Ono što moram spomenuti u ovom djelu jest problem na koji sam osobno naišao, a radi se o vrlo vjerojatno nekom softverskom bugu na pojedinim uređajima. Kad želim poslikati, uređaj se zamrzne i aplikacija se ugasi, tako da nisam imao mogućnosti probati slikanje i snimanje, no pronašao sam da nisam jedini s ovim problemom i očito je da se radi o nekoj lošoj seriji, jer ostatka recenzija nije imao tih problema, stoga prije nego kupujete, svakako provjerite s prodavačem da kamera radi onako kako bi trebala.

Za kraj, spomenimo kako Y100 Pro bez obzira na sve uređaj koji bi preporučio svojim prijateljima, pogotovo jer izgleda fantastično i radi vrlo brzo i fluidno. Ovo je uređaj koji ćete kupiti ukoliko pazite na cijenu i nije vas briga da imate najbolji ekran i najbolje fotke, a opet solidne da zabilježite neke trenutke koje ćete pokazivati svojim prijateljima i obitelji. Y100 Pro je dostupan na ovom linku i možete ga nabaviti za 100 dolara bez carine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti