Dopisujete se s prijateljima i obitelji cijeli dan? Mogle bi vas iznenaditi posljedice

Istraživanje koje su provele dvije znanstvenice iz Velike Britanije pokazalo je kako korištenje aplikacija za dopisivanje poput WhatsAppa ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje.

Martina Čizmić | 30.06.2019. / 09:52

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Moderne generacije gotovo da više ne komuniciraju međusobno glasom. Koriste se različite aplikacije, videi, direktne poruke i chatovi. I iako bismo mogli pomisliti da je stalno dopisivanje preko aplikacija i chatova negativno i utječe na društvene vještine, jedno je istraživanje pokazalo da to zapravo nije istina.

Mark Zuckerberg (Foto: AFP) Nevjerojatne brojke! Evo koliko ljudi koristi Facebook i WhatsApp

Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of Human-Computer Studies", koje su provele dvije znanstvenice iz Velike Britanije, pokazalo je kako korištenje aplikacija za dopisivanje poput WhatsAppa ima pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje.

Točnije, istraživanje je pokazalo da je virtualno povezivanje putem aplikacija za dopisivanje (kao što je WhatsApp) pozitivno jer čini ljude manje usamljenima i potiče njihovo samopouzdanje.

Što su više vremena proveli na WhatsAppu, korisnici su se osjećali bliskiji sa svojim prijateljima i obitelji te su te veze doživljavali kao veoma kvalitetne, prokomentirala je jedna od autorica studije, dr. Linda Kaye sa Sveučilišta Edge Hill te dodala kako su ispitanici u prosjeku proveli 55 minuta dnevno u dopisivanju putem WhatsAppa.

WhatsApp i društvene mreže (Foto: Getty Images) Pada interes za Facebook, mladi o vijestima raspravljaju na WhatsAppu

Napomenula je i kako to istraživanje pokazuje koliko moderna društvena tehnologija može stimulirati postojeće veze i odnose te pružiti više prilika za komuniciranje.

Izvor: Sveučilište Edge Hill

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti