Doveo je Microsoft na poziciju najvrjednije kompanije na svijetu: Evo zašto nije proslavio taj uspjeh

Microsoft je prošle godine dosegao svoju najvišu tržišnu vrijednost u povijesti, a jedno vrijeme bio je i najvrjednija kompanija na svijetu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.01.2019. / 13:34

Satya Nadella (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Brojni mediji koji prate tehnološko tržište prošle su godine najviše pažnje posvetili Appleu i Amazonu, odnosno njihovu šefu Jeffu Bezosu. Apple je bio u prvom planu jer je to prva kompanija koja je dosegla tržišnu vrijednost od bilijun dolara, a puno se očekivalo i od novih modela iPhonea, za koje su analitičari govorili da će oboriti sve prodajne rekorde (sad je jasno koliko su se prevarili), a i Amazon je nakratko probio granicu od bilijun dolara, dok je bogatstvo njegova osnivača i šefa raslo nevjerojatno brzinom i trenutačno je veće od 135 milijardi dolara.

Nekako u pozadini, barem što se tiče medijske pokrivenosti, rasla je cijena dionice, a time i tržišna vrijednost Microsofta, koji je prvo potukao vlastite rekorde kada je u pitanju cijena dionice, da bi u studenom prestigao Apple i postao najvrjednija kompanija na svijetu po tržišnoj vrijednosti.

Tijekom jučerašnjeg druženja s novinarima izvršni direktor Microsofta koji je zaslužan za veliki preokret kompanije Satya Nadella objasnio je zašto ovaj veliki događaj i preuzimanje pozicije najvrjednije kompanije na svijetu nije proslavio.

Nisam jedan od onih koji kažu: 'Idemo proslaviti neku tržišnu vrijednost.' To jednostavno nije stabilno, komentirao je za medije. Iako Microsoft nije samo nakratko preuzeo vodeću poziciju, već se na njoj zadržao neko vrijeme, danas Nadellina kompanija nije najvrjednija na svijetu te tu poziciju trenutačno drži Amazon.

Puno je važnije od trenutne cijene dionica i tržišne vrijednosti kompanije, njezin utjecaj i utjecaj njezinih proizvoda na ljude, klijente i partnere izvan Microsofta. Nadella je naglasio važnost stvaranja prihoda drugih kompanija koji koriste njihove usluge i tek kada ljudi i kompanije oko Microsofta zarađuju novac i povećavaju prihode, to će značiti dugoročan uspjeh samog Microsofta.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti