Dragan Primorac objasnio kako je došlo do velikog otkrića u liječenju COVID-a: ''Dobili smo ono što smo očekivali. Jedan potpuni regeneracijski učinak''

Primorac sa svojim timom i suradnicima iz Slovenije uspješno je izliječio pacijenta oboljelog od teškog oblika koronavirusa.

G. B. | 15.05.2021. / 21:08

Galerija

Znanost, osim u sprečavanju zaraze, napreduje i u liječenju posljedica koronavirusa. Posljednji u nizu je uspjeh tima Dragana Primorca sa slovenskim kolegama.

Uz pomoć matičnih stanica, uspjeli su izliječiti osobu koja je bila na respiratoru. S Draganom Primorcem o ideji liječenja COVID-a matičnim stanicama razgovarala je Martina Bolšec Oblak

''U Specijalnoj bolnici sv. Katarina punih šest godina se bavimo istraživanjem kako matične stanice djeluju na upalu, regeneraciju pojedinih tkiva. I kada smo vidjeli taj rezultat, na onim mjestima gdje je sačuvana oštećena hrskavica, gdje te matične stromalne stanice ili mezihimalne stanice neutraliziraju upalu i regeneriraju to tkivo, mi smo rekli - potencijal je golem, idemo pokušati sa nekim drugim tkivima i onda se dogodio COVID-19'', objasnio je Primorac.

Logika je i u ovom slučaju, kaže, bila identična te su u suradnji s partnerima iz Slovenije su krenuli s uzgojem stanica koje su dobivene na malo drugačiji način.

''Ove koje smo koristili na ortopediji su matične stanice dobivene iz masnog tkiva, a ove su dobivene iz zdravog donore - iz koštane srži'', rekao je.

Pacijentu je tjedan dana trebalo da mu se pluća regeneriraju pomoću terapije, rekao je Primorac. ''Samo jedan vršak pluća je sadržavao zrak, sve ostalo je bilo potpuno bijelo, bez zraka. Nakon aplikacije matičnih stanica, dogodilo se ono što smo očekivali. Jedan cijeli disbalans proupalnih čimbenika se regulirao. Dobili smo ono što smo očekivali - jedan potpuni regeneracijski učinak i ta pluća danas izgledaju jako dobro i pacijent je dobro'', izjavio je.

Ovakva metoda liječenja je još uvijek eksperimentalna, a isti eksperimenti su se proveli i u Izraelu i SAD-u, točnije Kaliforniji.

''Da bi mi ovaj protokol uveli kao standardno liječenje, moramo provesti veća istraživanja, biti uvjereni u ono što je najvažnije, što mi znamo - da te mezihimalne matične stanice nemaju nikakav štetni učinak, da je njihav kapacitet identičan na većoj skupini ljudi. Nakon toga idemo prema Europskoj medicinskoj agenciji, našem HALMED-u koji trebaju odobriti takav protokol'', rekao je.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti