Dragi proizvođači, ovo bismo željeli promijeniti na našim telefonima u 2019.

Napravili smo svojevrsnu "listu želja" namijenjenu proizvođačima pametnih telefona. Što biste vi još dodali?

Martina Čizmić | 01.01.2019. / 08:56

Pametni telefon (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Dobro došli u 2019. godinu, u kojoj će pametni telefoni imati još više kamera, još veće ekrane i rekordne cijene.

Ili možda neće?

Već za nekoliko tjedana na CES-u u Las Vegasu imat ćemo priliku vidjeti što nam proizvođači pametnih telefona pripremaju za ovu godinu. Sa sigurnošću možemo reći da ćemo u 2019. gledati telefone koji će još malo pomaknuti granice.

No, je li to zaista ono što korisnici žele?

Kad god upitate velike svjetske proizvođače pametnih telefona, svi odgovaraju kako stalno prate povratne informacije svojih korisnika i prilagođavaju se njihovim željama.

Pa onda, dragi proizvođači, dopustite nam da vam skrenemo pozornost na nekoliko stvari o kojima biste trebali voditi računa u 2019.

"Prodajemo bubreg" za pametni telefon

Cijene pametnih telefona rastu iz godine u godinu. Vrhunski modeli ozbiljno koketiraju s cijenama od šest ili sedam tisuća kuna.

No, većina si korisnika to ne može priuštiti. Jednostavno, vrhunska tehnologija i dizajn, kojim se ti modeli diče, postali su preskupi za prosječan džep.

A najave su da će novi modeli biti još skuplji. Jer očekuju se fleksibini telefoni koji podržavaju 5G. Nemojte se iznenaditi ako cijena prijeđe i 10 tisuća kuna.

Tu treba pridodati i skupe servise odnosno popravke koji su sa svakom novom serijom sve skuplji i dugotrajniji.

Dakle, znate da ćemo vam dati novac za novi uređaj. Ali ne morate baš natjerati korisnike da dižu kredit kako bi imali novi telefon.

Snimanje fotografija pametnim telefonom (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Staklo je lijepo, ali...

Posljednje dvije godine proizvođači su postali opsjednuti staklom. Ne samo onim čvrstim Gorila Glassom koji prekriva ekran, već i staklom na stražnjoj strani telefona.

Iako to znači da telefon zaista izgleda impresivno, staklo povećava njegovu težinu i šanse da ispadne iz ruke i razbije se.

Da, staklo je zaista lijepo, ali možemo li razgovarati o nekim alternativnim materijalima poput aluminija ili magnezija?

Kamo je nestao utor za slušalice?

Čim je prvi proizvođač pametnih telefona odlučio izbaciti utor za slušalice s kućišta pametnog telefona, ostali su slijedili.

No, nitko nije pitao korisnike što misle o tome. Zašto je proizvođače pametnih telefona tako smetala ta, 3,5 milimetara široka rupa?

Godinama nas je dobro služila i omogućavala nam da, u krajnjoj nuždi, skočimo do prve trgovine i za 8 ili 10 kuna kupimo bilo kakve slušalice ne bismo li mogli nastaviti ignorirati svijet oko sebe.

Danas smo prisiljeni kupovati bežične slušalice ili posebne adaptera za naše pametne telefone. Možete li uopće zamisliti taj horor, kad krenete na posao i shvatite da ste zaboravili napuniti bežične slušalice te ćete morati slušati što se događa oko vas?

Vratite nam rupu, može?

Mi zaista volimo svoje memorijske kartice

Sve više pametnih telefona na tržištu nema mogućnost proširivanja prostora za pohranu putem memorijske kartice.

Istina, ugrađena memorija je i više nego dovoljna za prosječnog korisnika i uvijek možemo pohraniti stvari u oblak. Ali, kad vam u nekom trenutku telefon otkaže poslušnost, a to se događa u najgorem trenutku, činjenica a možete izvaditi memorijsku karticu i očitati ju na računalu, zaista je blagodat.

Razmislite malo o tome i vratite memorijsku karticu tamo gdje pripada - u posebnu "ladicu" našeg pametnog telefona.

iPhone (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Čemu služe oni "zubi"?

Otkako je prije godinu i pol prvi put predstavljen "zubić", prostor na vrhu ekrana koji daje dojam da je ekran veći, ali zapravo taj prostor nije baš upotrebljiv, vode se rasprave o tome treba li nam on.

Neki tvrde da telefoni izgledaju ljepše i elegantnije zbog njega. Drugi pak ističu kako je to samo kozmetička promjena, ne i funkcionalna.

Da to baš i nije najbolje rješenje, neki su već shvatili. Tako se u ovoj godini možemo veseliti telefonima koji će umjesto "zubića" imati "točku" u kojoj će se nalaziti prednja kamera.

Možda da se ugledaju na neke kineske proizvođače koji su u potpunosti uklonili potrebu za "zubićem" i "točkom" i prednju kameru sakrili u klizni mehanizam, a zvučnik ispod ekrana.

Svi zaslužuju najnoviji operativni sustav

Korisnici Androida znaju da njihovi uređaji neće baš uvijek dobiti najnovije nadogradnje i sigurnosne zakrpe. Iako su one dostupne na tržištu.

Google otprilike jednom mjesečno izbaci sigurnosnu zakrpu i ažuriranje, ali tek šačica uređaja prati taj tempo.

Zato se sve više proizvođača okreće Androidone operativnom sustavu koji je "čišći" i olakšava ažuriranje. No, najbolje bi bilo ugledati se na Apple i omogućiti svima da ažuriraju svoje uređaje na najnovije verzije sustava.

Foto: Flickr

Žrtvovat ćemo debljinu za još malo struje

U natjecanju, tko će napraviti najtanji pametni telefon, proizvođači su nekako zanemarili jednu bitnu komponentu - bateriju.

Sve veći ekrani, dulje korištenje, 5G, utječu na izdržljivost baterije. Više nije neobično vidjeti ljude kako hodaju po cesti s pametnim telefonom spojenim na prijenosne baterije.

Nokia čija je baterija trajala po sedam dana čini se kao davni san u usporedbi s današnja dva dana (u najboljem slučaju).

Korisnici bi prihvatili i milimetar-dva deblji uređaj, pogotovo kad bi to značilo da će njegova baterija izdržati koji sat (ili dan) dulje.


Imate li vi koji prijedlog za proizvođače pametnih telefona?

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti