"Drakonski potez": Zabranjeno korištenje mobitela u hodnicima GM-a

Dok hodate po uredima i hodnicima u zgradama GM-a ne smijete koristiti mobitele, tipkati, razgovarati i lajkati objave na Facebooku…

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 24.08.2018. / 19:51

Smartphone (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Sredinom prošle godine izvršna direktorica General Motorsa Mary Barra objavila je pismo u kojem je napomenula što je sve potrebno napraviti u kompaniji kako bi se postigla dugoročna stabilnost. Jedan od tih koraka uključivao je primjenu najvećih sigurnosnih standarda u svemu što se u GM-u radi. Pored klasičnih sigurnosnih mjera, pogotovo u tvornicama u kojima se proizvode automobili i u kojima sigurnost mora biti na najvećem mogućem nivou, u GM-u su se odlučili na jedan pomalo neobičan potez za koji Barra kaže kako će se nekima činiti drakonskim, no trebao bi pridonijeti većoj sigurnosti radnika u kompaniji.

Naime, zaposlenicima GM-a zabranjeno je korištenje mobilnih telefona u hodu – ne samo u tvornicama i skladištima, već i u uredima! Ne smiju hodati hodnicima i buljiti u ekrane, slati poruke, provjeravati mailove pa čak niti pričati na telefon – pažnja mora biti usmjerena na prostor i ljude oko njih, a ne na ekrane.

Dok je tema odvajanja od telefona zbog ovisnosti sve češća jer veliki broj ljudi ne može izdržati niti desetak minuta bez da pogleda ekran svog uređaja, novitete i obavijesti na Facebooku i slično, u General Motorsu na ovu su se zabranu odlučili iz drugih razloga – sigurnosti.

Zatražili smo od zaposlenika da ne tipkaju i hodaju ili ne hodaju dok razgovaraju na telefone jer im to odvlači pažnju pa su moguće nesreće, komentirao je za Fast Company Jim Glynn, jedan od glavnih zaduženih za sigurnost u kompaniji.

Osim sigurnost, manje korištenje telefona trebalo bi pridonijeti većoj produktivnosti radnika – brojna istraživanja pokazala su kako su pametni telefoni "ubojice produktivnosti" te istraživanje CareerBuildera pokazalo da čak tri četvrtine radnika gube i po dva sata dnevno zbog ometanja povezanih s pametnim telefonima, odnosno dopisivanjem, surfanjem internetom i slično.

Također, problem je i što je tanka granica između korištenja telefona u poslovne i privatne svrhe – npr. pisanje poslovnog maila na kraju može završiti s pola sata surfanja po Facebooku, čime se ne samo troši dragocjeno vrijeme, već i iscrpljuje energiju tako da bi ovaj potez GM-a, koliko god bio neobičan, mogao pozitivno utjecati i na sigurnost i na produktivnost radnika.

Izvor: Fast Company
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti