Drama na američkom nosaču zrakoplova: Gotovo 700 mornara zaraženo koronavirusom, kapetan u pismu moli za pomoć

Prava drama odvija se na američkom nosaču zrakoplova Theodore Roosevelt. Na tom američkom ratnom brodu gotovo 700 američkih mornara zaraženo je koronavirusom. Situacija je toliko ozbiljna da je kapetan broda još u ponedjeljak uputio otvoreno pismo u kojem moli za pomoć.

Branimir Vorša | 01.04.2020. / 10:53

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kapetan nuklearnog nosača zrakoplova Theodore Roosevelt, na kojem je gotovo 700 mornara zaraženo koronavirusom, uputio je otvoreno pismo američkim mornaričkim dužnosnicima u kojem moli za pomoć u obliku opreme i resursa kako bi se mogla provesti izolacija čitave posade nosača zrakoplova i izbjeći nepotrebna smrt u situaciji koju opisuje brzo eskalirajućom. Pismo je poslao u trenutku kad je na brodu bilo više od 100 mornara zaraženih koronavirusom, a to je bilo u ponedjeljak.

Ovo traži političko rješenje, ali to bi bilo ispravno učiniti. Nismo u ratu. Mornari ne moraju umrijeti. Ako ne reagiramo sad, onda nećemo uspjeti pobrinuti se za našu najvrjedniju imovinu - naše mornare, piše u pismu na četiri stranice kapetan Brett Crozier.

U pismu je napisao kako je tek mali broj mornara evakuiran s broda usidrenog u Guamu, dok je velika većina posade i dalje na brodu te slijede smjernice 14-dnevne karantene i socijalnog distanciranja, koliko god je to moguće.

Zbog prostornog ograničenja ovog ratnog broda mi to ne provodimo. Širenje bolesti traje i ubrzava se, naglasio je Crozier.

Od mornaričkog zapovjedništva zatražio je prostor za karantenu za čitavu posadu broda u Guamu, što je prije moguće.

Micanje većine posade s aktivnog nuklearnog nosača zrakoplova i njihovo izoliranje na dva tjedna možda će se činiti kao neobična mjera, no to je nužan rizik. Držanje više od 4000 mladića i djevojaka na nosaču zrakoplova nje epotreban rizik i krši vjeru s kojom su ti mornari stavljeni na našu skrb, poručio je kapetan Crozier.

Situaciju na tom nosaču zrakoplova komentirao je i američki ministar obrane Mark Esper.

Mislim da još nismo došli do te točke, rekao je Esper za CBS News, upitan treba li američke mornare evakuirati s broda.

Zanimljivo je odgovorio i na pitanje voditeljice je li pročitao Crozierovo pismo.

Pa nisam ga još pročitao u detalje. Pouzdat ću se u mornarički zapovjedni lanac koji će izaći na teren, procijeniti situaciju te se pobrinuti da kapetan i njegova posada imaju svu potrebnu podršku kako bi mornari ozdravili i kako bi se brod vratio na pučinu, rekao je Esper.

Šaljemo puno zaliha i pomoći, medicinske pomoći prema nosaču u Guamu. Šaljemo i dodatno medicinsko osoblje ako im zatreba, dodao je Esper.

Još najmanje tri manje epidemije koronavirusa zabilježene su na američkim ratnim brodovima - USS Boxeru, USS Coloradu i USS Ralph Johnsonu. Svi navedeni brodovi usidreni su na američkoj zapadnoj obali i trenutačno nisu na aktivnoj dužnosti.

Izvor: San Francisco Chronicle/CBS News/RT
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti