Kapetan nuklearnog nosača zrakoplova Theodore Roosevelt, na kojem je gotovo 700 mornara zaraženo koronavirusom, uputio je otvoreno pismo američkim mornaričkim dužnosnicima u kojem moli za pomoć u obliku opreme i resursa kako bi se mogla provesti izolacija čitave posade nosača zrakoplova i izbjeći nepotrebna smrt u situaciji koju opisuje brzo eskalirajućom. Pismo je poslao u trenutku kad je na brodu bilo više od 100 mornara zaraženih koronavirusom, a to je bilo u ponedjeljak.

Ovo traži političko rješenje, ali to bi bilo ispravno učiniti. Nismo u ratu. Mornari ne moraju umrijeti. Ako ne reagiramo sad, onda nećemo uspjeti pobrinuti se za našu najvrjedniju imovinu - naše mornare, piše u pismu na četiri stranice kapetan Brett Crozier.

U pismu je napisao kako je tek mali broj mornara evakuiran s broda usidrenog u Guamu, dok je velika većina posade i dalje na brodu te slijede smjernice 14-dnevne karantene i socijalnog distanciranja, koliko god je to moguće.

Zbog prostornog ograničenja ovog ratnog broda mi to ne provodimo. Širenje bolesti traje i ubrzava se, naglasio je Crozier.

Od mornaričkog zapovjedništva zatražio je prostor za karantenu za čitavu posadu broda u Guamu, što je prije moguće.

Micanje većine posade s aktivnog nuklearnog nosača zrakoplova i njihovo izoliranje na dva tjedna možda će se činiti kao neobična mjera, no to je nužan rizik. Držanje više od 4000 mladića i djevojaka na nosaču zrakoplova nje epotreban rizik i krši vjeru s kojom su ti mornari stavljeni na našu skrb, poručio je kapetan Crozier.

Situaciju na tom nosaču zrakoplova komentirao je i američki ministar obrane Mark Esper.

Mislim da još nismo došli do te točke, rekao je Esper za CBS News, upitan treba li američke mornare evakuirati s broda.

Zanimljivo je odgovorio i na pitanje voditeljice je li pročitao Crozierovo pismo.

Pa nisam ga još pročitao u detalje. Pouzdat ću se u mornarički zapovjedni lanac koji će izaći na teren, procijeniti situaciju te se pobrinuti da kapetan i njegova posada imaju svu potrebnu podršku kako bi mornari ozdravili i kako bi se brod vratio na pučinu, rekao je Esper.

Šaljemo puno zaliha i pomoći, medicinske pomoći prema nosaču u Guamu. Šaljemo i dodatno medicinsko osoblje ako im zatreba, dodao je Esper.

Još najmanje tri manje epidemije koronavirusa zabilježene su na američkim ratnim brodovima - USS Boxeru, USS Coloradu i USS Ralph Johnsonu. Svi navedeni brodovi usidreni su na američkoj zapadnoj obali i trenutačno nisu na aktivnoj dužnosti.

Izvor: San Francisco Chronicle/CBS News/RT
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju