Dron Dragonfly: Hoćemo li zbog dronova morati mijenjati arhitekturu grada?

Priestmangoodeov koncept obuhvaća i gradove koji bi se prilagodili za let dronova i takav tip dostave.

Martina Čizmić | 24.03.2018. / 17:48

Dron Dragonfly (Foto: Priestmangoode/Profimedia) (Foto: Priestmangoode/Profimedia)

Gotovo svaki dan na tržištu se pojavi neki novi model drona - male letjelice koju se može koristiti za zabavu, ali i kao dostavnu letjelicu. Dizajneri se za inspiraciju okreću insektima, koji su mali, brzi i okretni u zraku - sve ono što bi dron trebao biti.

Posljednji u nizu koncepata koji je ispiraciju pronašao u insektima je i Dragonfly (vretence), dron koji je osmišljen kako bi u gusto napučenim prostorima služio za dostavu paketa.

Koncept je razvila britanska tvrtka Priestmangoode koja je tehnologiju dronova prepoznala kao potencijal za zadovoljenje sve većeg tržišta dostave malih paketa, ali i za smanjenje prometnih gužvi i zagađenja.

No, prije nego što Dragonfly zaista i poleti i počne obavljati posao dostavljača, treba riješiti jedan veliki problem - kako zaštititi prolaznike od potencijalnih paket-bombi ako dođe do kvara na dronu i kako koordinirati kretanje tisuća dronova među visokim gradskim zgradama.

I za to rješenje u Priestmangoode okrenuli su se prirodi. Točnije, promatrali su kako se kroz gusto naseljene prostore kreće lišće nošeno vjetrom. Ideja je da dronovi polijeću u rojevima s poletišta na pontonu na rijeci te nakon toga hvataju smjer prema odredištu. Stanovi bi, prema njihovom konceptu, s vanjske strane zgrade imali pristaništa na koja bi se Dragonfly spustio i ostavio paket u posebno osmišljenoj ladici.

Nakon uspješne dostave dronovi bi se vraćali na početnu poziciju, preuzimali novi paket i ponavljali cijeli postupak.

Rast internetske trgovine rezultirao je većim brojem vozila na ionako zagušenim cestama, što dovodi do zagađenja zraka. Dodajte tome i sve veći broj ljudi u gradovima i uvidjeti ćete da imamo problem. Željeli smo stvoriti nešto što nije opasno, a što bi poboljšalo život u gradu. To je ključno kako bismo dobiti potporu javnosti za buduće korištenje dronova, rekao je osnivač i predsjednik Priestmangoode Paul Priestman.

Iako su dronovi već upotrebljeni u komercijalnoj dostavi malih paketa, Priestmangoodeov koncept obuhvaća i gradove koji bi se prilagodili za let dronova i takav tip dostave.

Zgrade bi, na primjer, mogla biti dizajnirane kako bi im se moglo pristupiti na različitim razinama, ne samo kroz glavna vrata. Obale rijeka, bi se mogle koristiti kao glavni prometni koridori za dronove, pojašnjava Priestman.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti