Drone Defender je rješenje za sve koji žele prizemljiti - dronove

Bespilotne letjelice su, uz brojne dobre strane, mnogima problem, ovo je jedno od novih rješenja

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 15.10.2015. / 13:26

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Padom cijena generirana je sve veća dostupnost bespilotnih letjelica, popularnih dronova, koji su postali, po svemu sudeći - globalni problem. Iako je, kao i uvijek, istina negdje u sredini, poprilična histerija zavladala je kada su u pitanju dronovi, jer je sve češće naglasak na neodgovornim "pilotima" koji bespilotne letjelice koriste uglavnom za pravljenje štete. Dovoljno je prisjetiti se, primjerice, dronova koji su zamalo izazvali zrakoplovne nesreće ili epizode u Beogradu, kada je za vrijeme utakmice Srbije i Albanije na stadion "uletio" dron noseći zastavu "Velike Albanije", što je u konačnici izazvalo opći kaos i dodatno zaoštrio odnose između dviju zemalja... Upravo zbog takvih incidenata, usprskos zakonskim regulativama, sve je više kompanija koje su odlučile napraviti "oružje protiv dronova". 

Drone Drefender, iza kojega stoji kompanija Battelle, novo je rješenje, koje bi potencijalno moglo biti prihvatljivo mnogima. Jer, do sada smo svjedočili konceptima koji dronove uglavnom mogu srušiti, što opet može izazvati materijalnu štetu, čak i žrtve. Drone Defender pak, iako izgleda poput vrlo ozbiljnog oružja, bespilotne letjelice prizemljuje. Radi se o "napravi" koja, pojednostavljeno rečeno, putem elektromagnetskih valova preuzima kontrolu nad GPS sustavom na dronu, automatski preuzima i upravljačke kontrole, sprječavajući vlasnika drona da on upravlja bespilotnom letjelicom. Kada je dron u dometu Defendera, spreman je za prizemljenje, neovisno o tome tko upravlja "s druge strane". Je li ovo zakonski riješeno, za sada se ne zna, ali ovakav pravac u "borbi protiv dronova" pozdravili su mnogi. 

Domet je 400 metara, unutar tog kruga "borac" koji ima Drone Defender bez problema može preuzeti kontrolu. "Naša namjera nije rušiti dronove, ali u područjima unutar kojih letenje nije dopušteno, ovo je, smatramo, savršeno rješenje", rekao je Alex Morrow, tehnički direktor projekta. Kako cijela stvar radi možete pogledati u priloženom videu, a trenutačno se ne zna cijena Drone Defendera, kao ni podatak o tome na kojim će sve tržištima biti dostupan. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti