Druga doza cjepiva AstraZenece ne povećava rizik od teških nuspojava

Druga doza cjepiva AstraZeneca ne povećava rizik od rijetke nuspojave krvnih ugrušaka s niskim trombocitima kod pacijenata, pokazala je najnovija studija. Rezultati studije trebali bi pomoći u smanjenju brige zbog nuspojava tog cjepiva.

Branimir Vorša | 28.07.2021. / 10:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Studija koja je objavljena u znanstvenom časopisu Lancet otkrila je da je procjena razine pojavnosti tromboze sa sindromom trombocitopenije (TTS) nakon druge doze cjepiva AstraZenece 2,3 slučaja na milijun cijepljenih.

Taj rezultat usporediv je s uobičajenom razinom kod onih koji nisu cijepljeni, tvrde iz AstraZenece, a ona nakon prve doze iznosi 8,1 slučajeva na milijun ljudi.

Istraživanje koje je vodila i financirala AstraZeneca proučavalo je prijavljene slučajeve od 30. travnja nadalje koji su zabilježili navedenu nuspojavu unutar 14 dana od primanja prve ili druge doze cjepiva. Za podatke je korištena baza podataka globalne sigurnosti AstraZenece.

Osim ako TTS nije pronađen nakon prve doze, rezultati podupiru primjenu režima dvije doze cjepiva, kao što je i preporučeno kako bi se pomoglo u davanju zaštite protiv COVID-19, uključujući i rastuće varijante, rekao je Mene Pangalos, jedan od izvršnih direktora AstraZenece.

Njihovo cjepivo razvilo je britansko Sveučilište Oxford, no ono je u zaostatku u utrci s drugim cjepivima nakon više problema, uključujući kašnjenja u proizvodnji, sudsku tužbu te moguće poveznice s rijetkim, ali teškim nuspojavama, uključujući i TTS, koje trenutačno istražuju druga regulatorna tijela.

Regulatorno tijelo za lijekove EU-a istraživalo je slučajeve TTS-a od ožujka te je pronašlo potencijalnu vezu između cjepiva Vaxzevria i Johnson&Johnson nakon prve doze. No, istovremeno, njihov je zaključak da ukupne prednosti oba cjepiva nadmašuju bilo kakve rizike koje ona predstavljaju po zdravlje.

Do kraja svibnja je zabilježeno 316 slučajeva TTS-a kod odraslih osoba koje su primile cjepivo AstraZenece u europskoj ekonomskoj zoni.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti