Država izluđuje poduzetnike: Javili se na natječaj u prvoj sekundi i dobili odbijenicu zbog "već alociranih sredstava"

Natječaj za bespovratna sredstva bio je otvoren ravno 35 sekundi, no službena obavijest o zatvaranju objavljena je tek sat vremena kasnije.

Martina Čizmić | 29.08.2018. / 12:35

Očajni poduzetnik (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Hrvatski su poduzetnici već naučili kako je prijavljivanje na natječaje za bespovratna sredstva (bilo iz EU fondova ili državnog proračuna) velika lutrija. Čak i kad prikupe sve moguće (i nemoguće) papire, podnesu zahtjev na vrijeme, nema garancije da će sredstva dobiti.

No, kad se natječaj na kojem se dijeli 53,2 milijuna bespovratnih sredstava "za poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT" zatvori u roku od tridesetpet sekundi nakon otvaranja jer su sva sredstva podijeljena, to pobuđuje sumnju.

Pogotovo jer je u propozicijama natječaja stajalo kako će on biti otvoren do 2020. godine, odnosno do alokacije predviđenih sredstava.

Natječaj za "najbrži prst"

Kako je izgledao postupak prijavljivanja i koji su točno problemi, najbolje govori iskustvo tvrtke koja se bavi pripremama projektnih prijava za druge tvrtke. Isto je bilo i kod većine ostalih koji su s nestrpljenjem čekali točno 11 sati, 28. kolovoza kako bi predali svoju prijavu.

U 11:00 otvoren je natječaj POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI I UČINKOVITOSTI MSP-a KROZ INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE težak 53.200.000 kuna. Za naše klijente, naš je ured pripemio i napravio nekoliko projektnih prijava koje smo putem sustava efondovi online podnijeli u prvoj sekundi nakon otvaranja. Mi naravno nismo bili jedini. I mnogi kolege, ali i korisnici samostalno, učinili su diljem Hrvatske isto. Prijavili su projekte pritisnuvši gumb "Podnesi" u 11:00:00 sati.

I što se dogodilo?

Nakon pritiska na gumb "Podnesi" svi smo s iščekivanjem fokusirano gledali (buljili) u ekran čekajući bilo kakvu informaciju ili poruku od sustava koja bi nedvosmisleno značila potvrdu naše prijave i obznanila nam vrijeme u kojem je projekt podnesen. Tako smo sa prvim projektom čekali sve do 11:00:42, sa drugim do 11:01:07, s trećim do 11:01:45, itd., započinje priču Robert Ravenšćak iz tvrtke Ravecon.

Screenshot obavijesti o zaprimljenoj projektnoj dokumentaciji (Foto: Robert Ravenšćak) (Foto: Robert Ravenš?ak)

Znači, prijavljivali su projekte odmah po otvaranju natječaja i neugodno su se iznenadili.

I prva i druga i sve ostale izgledaju isto, samo što imaju različita vremena prijave, a, zamislite - PRIJAVLJENE SU U ISTO VRIJEME !!!! Kako sebi, ali i klijentu objasniti da je nažalost njegova prijava bila zaprimljena više desetaka sekundi nakon prethodne, iako su sve bile prijavljene u isto vrijeme - u 11:00:00 !?, pita se Ravenšćak.

No, problem nije bio samo različito vrijeme u kojem je zaprimljena prijava već i ono što je uslijedilo.

Poučeni praksom čekali smo novu informaciju iz sustava, a to su projektni kodovi iz kojih se može iščitati broj projektne prijave tj. redoslijed po kojem je projekt zaprimljen. Čekajući tako obavijesti u osobnom pretincu koji bi nam donekle mogao dočarati koji smo po redu, umjesto da dobijemo potvrdu prijave i kod/broj, nama su obznanili da projekti nisu uspješno podneseni, iako smo odmah nakon prijave dobili informaciju da su projekti poslani na obradu u nadležno tijelo (što bi značilo da su podneseni). Nakon kratke diskusije u uredu i konzultacije sa kolegama iz drugih kuća, shvatili smo da je natječaj zatvoren nakon 34. sekunde, oko 200-te prijave, ali retroaktivno - tek u 12:15 ?!, ističe Ravenšćak.

Ministarstvo priznaje da je natječaj trajao 35 sekundi

Obavijest o zatvaranju natječaja (Foto: Robert Ravenšćak) (Foto: Robert Ravenš?ak)

Na glasne prigovore poduzetnika reagiralo je i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je na svojim stranicama objavilo "objašnjenje".

Obavještavamo prijavitelje i zainteresiranu javnost kako je zaprimanje prijava za Poziv na dostavu projektnih prijedloga "KK.03.2.1.18 POBOLJŠANJE KONKURENTNOSTI I UČINKOVITOSTI MSP-a KROZ INFORMACIJSKE I KOMUNIKACIJSKE TEHNOLOGIJE (IKT)" obustavljeno u trenutku kada je iznos bespovratnih sredstava obrađenih projektnih prijava premašio 200% od ukupne alokacije poziva. Slijedom navedenog, unutar spomenute alokacije zaprimljene su 243 projektne prijave, od kojih je posljednja zaprimljena 28.8.2018. u 11:00:35:44 prema Srednjeeuropskom vremenu, pišu iz Ministarstva i tako priznaju da je natječaj bio otvoren "čak" 35 sekundi.

Navode i kako je nakon zatvaranja natječaja, u obradu zaprimljeno još 589 projektnih prijava koje "na žalost, nisu uspješno obrađene jer je poziv obustavljen po obradi prethodno zaprimljenih prijava". Znači svi oni koji su se željeli prijaviti nakon prve minute nisu imali nikakve šanse. No, iz Ministarstva su ponudili i pojašnjenje o različitim vremenima na prijavama i potvrdama prijave.

Sustav eFondovi kao vrijeme podnošenja prijave uzima klik prijavitelja na akciju Podnesi, odnosno klik na „Da“ kao odgovor na pitanje u skočnom prozoru Jeste li sigurni da želite podnijeti projektnu prijavu? Točno vrijeme jest vrijeme na poslužitelju sustava eFondovi koje je postavljeno na Srednjeeuropsko (CET) vrijeme. Obrada prijava na predmetni poziv vršena je s odgodom radi optimizacije podnošenja projektnih prijava i to prema redoslijedu zaprimanja, odnosno podnošenja projektnih prijava prema Srednjeeuropskom vremenu, kažu u Ministarstvu.

Čudni algoritmi i lutrija

S obzriom na to da je velik broj prijavitelja bio iz IT industrije, mnogi su se na natječaj požalili CISEx-u (Hrvatskoj udruzi nezavisnih izvoznika softvera).

EU fondovi moraju biti transparentni i njegovati načela ravnopravnosti i jednakosti. Ovaj natječaj, kao i neki prije njega, nije ispoštovao ta načela već kod samog sustava prijava i stoga smatramo da MINGO i MRRFEU moraju pronaći rješenje. Obavijestit ćemo javno kad dobijemo odgovor, stoji u objavi koju potpisuje upravni odbor CISEx-a.

Iz CISEx-a poručuju i da bi programeri koji su napravili cijeli sustav morali objasniti po kojem su se kriteriju neke prijave obrađivale dulje, neke kraće, jer je, čini se, upravo to odlučilo o tome tko će ući u obzir za bespovratna sredstva, a tko neće.

Kao netko tko se godinama bavi EU fondovima, ali i anti-korupcijom, borbom protiv sukoba interesa i poslovnom etikom, mislim da je ovo nedopustivo nakon što su već neki natječaji i prijavitelji doživjeli sličnu sudbinu. Zbog netransparentnosti i loše organizacije, ovaj natječaj ne daje svima jednaku šansu, ne tretira sve jednako i zbog toga ovaj natječaj treba poništiti, a odgovorne kazniti. Ovako se ne pomaže gospodarstvenicima, već se uzalud troši njihov novac, vrijeme i povjerenje u EU sustav. Ovako se od poduzetnika radi majmune, zajedno sa nama konzultantima (koji su također poduzetnici), revoltiran je Ravenšćak.

Cijeli je slučaj najbolje opisala predsjednica CISEx-a Tajana Barančić, koja je na Facebooku napisala: "IKT natječaj - možda bolje uplatiti lutriju, manje košta, kraće traje prijava, a kriteriji odabira, izgleda - jednaki".

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti